"Place your mind"

"In dressage, it is not a matter of talking yourself into believing that everything is OK. You need to take the whole thing apart. Some people are afraid to do that. You must be brave for yourself and your horse.

Place your mind on what is simple, because the horse is.

Place your mind on what is kind because you need the horse to be kind to you.

Place your mind on gentleness because it is what joins both of you together.

Place your mind on self carriage because neither you nor the horse will find pleasure in carrying the other.

Place your mind is the secret that you need to get.

It is not about the movement. It is about the cultivating the time and the mind of a lover of the horse who develops this beauty through a harmonious relationship. This is the substance of excellent dressage. - Crag Stewen"

 

 (Hoppning utan något över 160 hinder, kolla sitsen på den ryttaren. Så där vill jag kunna rida!)
 
 

Svar på fråga från Elin

"Jag har fattat det som att du rider/red men stadig kontakt med bettet innan. Eller jag kanske har fel? Men i vilket fall, kommer du fortsätta göra det? Och har något angående hästens "form" ändrats för dig? Eller eller går hästen fortfarande i form om den rids med tygelkontakt och "mellan skänkel och hand"? Hur ser du på detta nu? :) kram"

Hej Elin! Kul med dina frågor ska försöka förklara det så gott jag kan i text.  Jag är en sån där person som gillar att visa när jag förklarar, därför gillar jag inte riktigt att skriva.  Men gör ett försök. Skriver det som ett inlägg för det blev så himla långt. 

 

Du ska fortfarande ha kontakt med bettet, det den här ridningen handlar om är att det är så mkt mindre hjälper. Kontakten med bettet handlar om att du kan flytta bettet mm i hästens mun. Prova att häng ett träns fritt exempelvis mellan två rep, (ex. man sätter ihop repen man brukar binda hästen i när man ryktar i stallgången och hänger tränset på dem, löst) sen tar du båda tyglarna,(som när du rider) du kommer märka att bara tyglarnas vikt kommer att få bettet att röra sig, mer så behövs alltså inte. Målet är att du ska göra så lite som möjligt, så att bettet aldrig börja vrida sig. Om man är balanserad och avslappnad i sitsen sker alla rörelser genom kroppen och handen kommer då avslappnat att följa med. Så sitsen är A och O.

 

Att rida hästen mellan hand och skänkel, antar att du syftar på att man rider hästen fram för skänkeln och samlar upp det i halvhalter med handen. Som jag skulle se det är att hästen svarar lika bra för skänkeln och handen, då är hästen mellan hand och skänkel. Då innebär fram för skänkeln att skapa mer space och air för hästen, alltså genom att du öppnar upp med dina skänklar så att hästen får mer utrymme att röra sig, vilket även det kräver att du är avslappnad och följsam i din sits. Hästen ska vilja gå fram av sig själv, det går inte att komma någon stans genom att tvinga hästen. Eller fel av mig det går absolut, men det är inte så jag vill rida. Syftet med den här ridningen är för mig att rida hästen på hästens villkor. Det betyder inte att jag inte vill utvecklas. Men jag har märkt att bara genom att fokusera lite mer på sitsen och bli ännu mjukare kan jag göra mer! Hästarna blir lugna, avslappnade och glada. Dessutom min största utveckling är att jag vet hur och vad som händer när jag flyttar min sits mm.  Hästen känner ju allt så det jag jobbar på nu är att bli ännu mindre i mina signaler och då alltså från sitsen. Att göra rörelserna mjukare; med skänkeln (tänk mer att man ska flytta pälsen lite försiktigt när man ska svänga, inge kläm och sparkar.)  Bettet så som jag beskrev innan. Ingen annan än hästen ska kunna se eller känna vad jag gör. (det är målbilden, jag är inte riktigt där än ;) )

 

Det är väldigt svårt att förklara detta i ord, tror man måste se och känna hur lätt det ska vara för att på riktigt förstå. Jag tyckte att jag hade kommit en bit innan jag kom hit. Men nu när jag är här, är det lätthet på en helt annan nivå. Syftet är att du ska vara så pass conected (kontaktad, linked,) till hästen att du i princip tänker en sak och så utförs det.

 

Jag brukar inte alls fokusera på vart hästen har huvudet. Huvudet kommer på plats när alla andra bitar gör. När hästen börjar bära sig i balans tillsammans med dig, då kommer den att välja en form där det är optimalt för den att arbeta. Det många glömmer är att hästen faktiskt håller balansen med sitt huvud och sin hals och även att det är musklerna och ligament i nacken som ska hjälpa hästen att bära upp sin rygg. Därför enligt mig kan det inte komma något gått ur att börja dra ihop hästens hals.

 

Hoppas det blev lite tydligare nu J Annars får du fråga igen! Jag gör så gott jag kan men det är svårt att förklara med ord. Vissa ord tycker jag heller inte om att översätta från engelska, det finns inget bra ord på svenska, hoppas det inte gör nått.

  

Connection – Feel –Give  är bra att utgå ifrån och att allt ska ske med så mjuka och snälla hjälper som möjligt! 

it´s simple but it´s not easy

Som jag sagt förut det är egentligen ganska logiskt men det är inte lätt. Jag har funderat mycket nu när jag är här. Allt handlar om hur saker och ting tolkas. Eller snarare kanske att ens bakgrund påverkar hur man tolkar saker. Jag tror ingen som håller på med hästar vill vara elaka eller hårda. Vi älskar våra hästar, varför skulle vi annars tillbringa så mycket tid tillsammans med dem?! Men jag tror att jag ser saker på ett helt annat sätt nu, sen jag träffade Craig. Hans teoretiska kunskaper om ridning och träning av hästar och hans bakgrund är så fullt med information, att det alltid finns ett svar på allt! Ett svar eller flera och med förklaringar på många olika sätt! Jag har aldrig träffat en sådan kunnig person förut och man blir som en svamp när man rider för honom när man försöker få in allt i sitt lilla huvud!

 

Min erfarenhet är att jag alltid letat efter något annat, jag har inte vetat vad förrän jag träffade Craig. Men en sak jag tycker alla ska tänka på är att en häst kan känna en fluga på sin rygg, så visst tusan kan de känna oss, och vi påverkar dem mer än vad vi tror.  Oftast inte på ett positivt sätt, när vi inte är 100% balanserade och följsamma.

 

Då kanske många tänker så här; "jag rider väldigt mjukt och följsamt" NO SHIT det trodde jag också.. men nix jag kanske gjorde det jämfört med många andra, men jag kan fortfarande bli otroligt mycket mer följsam och mjuk. Hästen kan fortfarande känna en fluga så när jag börjar ge så små hjälper och får hästen att göra allt jag ber dem om, nästan så man bara styr dem med tanken då först blir man "ett med hästen".

 


Åter till min tanke. Ska ta ett exempel för att förklara; Öppna - hästen ska gå på 3 (eller 4 spår), vanligtvis 3 för det blir mer precist. hästen ska flytta inner bak i linje med det yttre frambenet och vara ställd inåt (från rörelseriktningen på diagonal och spår.) Som man traditionellt sätt hade förklarat detta är att hästen ska vara rund för innerskänkeln och flytta från den upp i yttertygeln. Då kan man ju välja själv antingen; 1. kan man rida den genom att man trycker med innerskänkeln och "samlar" upp det i yttertygeln. eller 2.Man kan välja att ge på yttertygeln och skapa en rörelse med innerskänkel så kallad "inpulsion leg" vilket innebär att man flyttar sitt ben i takt med hästen men endast rör den lätt. Man skapar ett flow genom hela kroppen. Som ni ser egentligen samma svar, allt handlar om vad man har för synsätt och erfarenhet.

 (inte helt ny bild, men en öppna. Nu för tiden har jag bättre skänkelläge och bättre position på överlivet ;) )

Allt kommer dock tillbaka till att försöka känna hur hästen rör sig och följa med i hästens rörelse! 

Ingen har förklarat för mig att det går att rida en öppna som alternativ 2. Men nu vet jag att det går och då börjar man ju ifrågasätta., vad ska man med en fast yttertygel till? den blockerar ju bogen dit hästen ska röra sig? ganska konstigt egentligen. Men att ge med yttertygeln blir väldigt logiskt, det skapar plats. hästen vill ju hellre röra sig dit där det finns plats. Varför ska man trycka med innerskänkeln, det får ju bara hästen att vika sig på mitten och därmed disconecta. Det är ganska kul, nu när jag rider en del här på väldigt välutbildade hästar och försöker rädda mig själv, i tex en öppna när jag tycker att den inte flyttar sig tillräckligt mkt åt sidan, eller böjer sig för mkt, då tar jag lite i den tygeln dit hästen ska gå (alltså yttertygeln) och helt plötsligt fåt jag ett helt annat resultat än det jag vill ha! hästen går åt andra hållet eller böjer sig bara mer! 

 

Jag har lite hästar att träna på här, och för mig handlar det mest om just nu att känna, få in känslan i kroppen, inte bara i huvudet. Så när jag kommer hem ska alla mina små olater vara borta det är mitt mål! :)

 (Straut och River, två väldigt duktiga och LIKA hästar! Fast straut är över 30 år gammal och kan allt!! ) underbara hästar!

Gräset är alltid grönare på andra sidan

Internetet har inte riktigt velat fungera idag.. inte på min dator i alla fall.. Men fungerar bra på mobilen. Hade skrivit ett långt inlägg som jag inte hann publicera, hoppas på att den finns kvar så får ni den i morgon. blir väl i och för sig ikväll för er del. :) 
"Gräset är alltid grönare på andra sidan" så sant som det va sagt! Fast för min del just nu känns det som om jag har det rätt grönt! :)

Tender hart

 

"Complex technical thought is a stage in the learning. It is one's attempt to cover up the tender heart but only a tender heart can fully see beauty and know the horse.


Every great horse person has a tender heart and keeps to a simple path. Kindness, lightness and gentleness is how one walks the path and an attentive mind is how one does not wander from the path of beauty." - Craig Stewen

They say that a good rider can hear his horse talk.
But a great rider can hear his horse whisper!

Hästen är den bästa läraren, men ibland kan man behöva hjälp för att förstå det!

 
Saknar Doris! Såklart saknar jag mina andra gulliga små djur där hemma också!
 

Det är så kul och lärorikt att vara här, svårt, väldigt svårt men spännande och inspirerande! Jag är så tacksam att jag mötte Criag i maj förra året! Och det är Doris jag ska tacka för det. Jag kan inte hjälpa att börja fundera på hur länge hon har talat om för mig att jag ska göra mindre och följa henne istället för att göra som jag alltid blivit lärd; "hästen ska lyda", "visa vem som bestämmer", "hästen måste bli lydigare och acceptera dina hjälper". Tror de flesta har hört någon säga det någon gång. Tänk om jag istället bara hade lyssnat på Doris?! Fast jag visste nog inte vad jag skulle leta efter. Det ska bli så kul att komma hem till Doris och få jobba vidare med henne nu när jag kanske mer vet hur det skulle kunna vara. Jag VET att jag har en fantastisk häst, tänk vad hon kunde göra även fast jag egentligen inte visste vad jag gjorde. Ska bli så kul att få komma hem och lära känna Doris på en nivå till! Tror hon kommer uppskatta det också! Doris har ju alltid varit en häst med en "vill och kan själv" attityd. Och så här i dagsläget förstår jag henne! Hon kunde nog mycket bättre själv, men tänk vad vi då kan åstadkomma om vi gör det tillsammans! Hästen är den bästa läraren helt enkelt, men i bland kan man behöva hjälp för att förstå det! 

 Doris min fina lilla prinsessa!

FIND THE MIND AND YOU WILL HAVE THE BODY

 
 
 
"Find the horse's mind and you have the body. Try and take the body without the mind and you have nothing. The secret to upper level work or even basic work is to get the horse to want to obey.


Aggression will never achieve this result. Only gentleness and kindness will and can make the horse want to be with you.

It is not the engagement of the rear legs which makes good dressage. It is the engagement of two minds; horse and human which brings success. 

The horse knows how to engage its body and the human knows how to ask with kindness. This is a gift given in love and lightness and not some kind of pretense of leadership which uses force."

 

 

 

 

MInd and Body

Nu när mamma har åkt bor jag hos Craig och Mary Anne på deras fina gård. Det första jag gjorde var att ta mig en titt i Craigs bibliotek! Hittade massa gamla fina böcker, och massa böcker om hoppning!! :D så glad. Började läsa en vid lunch som är väldigt intressant. Det är roligt att titta i gamla böcker som knappt finns att få tag på längre. Men jag ska läsa så mycket jag hinner nu och skriva ner namnen på de jag vill ha så ska jag leta böcker när jag kommer hem.

Hade lite sitsträning på eftermiddagen på två av hästarna, och kan säga att nu börjar allt falla på plats. Super kul men det har tagit minst 10 lektioner. Men nu känner jag själv när jag måste korrigera något, jag känner när jag hamnar någon cm fel och kan göra något åt det! ÄNTLIGENl! Det är faktiskt väldigt fascinerande hur knappt en cm fel i exempelvis skänkeln, kan påverka så mycket i resten av kroppen. Blir nog mer sitsträning i morgon! :) Jag förstår varför Craig inte vill göra sitsträningar de få gångerna han kommer till Sverige, det räcker oftast inte med en eller två lektioner. Kroppen måste förstå, inte bara hjärnan. Därför tror jag det är väldigt bra att göra det så här intensivt! 

 
 
 
Dom här bilderna är en riktlinje, det viktigaste är fortfarande inte hur det ser ut, utan hur hästen upplever dig. Alla människor ser olika ut och kan därför inte sitta exakt likadant. Det handlar i korta drag om att vara; "grounded", avslappnad i alla muskler och leder, balansen och kontakten (med så stor yta som möjligt på hästen och i sadeln). Alltid sittbenen i sadeln. Mycket som jag har märkt är verkligen för min del att vara avslappnad och rörlig i alla muskler och leder. Jag är inte tillräckligt avslappnad därför har jag problem med att få bak min skänkel samtidigt som jag ska ha sittbenen i sadeln och inte falla framåt.. kanske inte låter så svårt men det har det varit vill jag lova. Men det roliga är att nu vet jag hur det ska kännas och jag har fått massa olika övningar som både är lösgörande och hjälper koordinationen. Tror till och med att jag nu på ett enkelt sätt kan förklara hur det ska vara och kännas vilket jag aldrig förr har fått förklarat för mig!
 
Och så några kloka ord från en klok man:

"The practice of dressage requires that we are fully in our body. It is not quite about what to do or how to do it as much as it is about how to be present. How and what to do when undertaken with a proper attitude are merely devices used to educate you in how to reside in the body fully. 

The more fully you connect with your own body, the easier it is to make a connection with the horse. Today, most people are not grounded or connected with nature and so the horse remains a mystery to them. We tend to live in our head and some live more in the feelings but where most fall short is they are not fully in their body.

To fully practice dressage is very far from being in our head or floating on emotional tides. It is about body connection and it starts with learning how to find patterns of relaxation. The next is how to find the grounding in the earth followed by an awareness of the internal aspects of the body.

One next learns to locate and release inner tensions. Sensing of space is next followed by the cultivation of a sense of cadence in the inward and outward flow.

The training of the horse and the human follow the same pattern. This is somatic learning. In dressage, much of this training is achieved indirectly but a conscious awareness can accelerate training time considerably. 

The mind must know how to suspend its judgement and be able to surrender pattern thinking. Calm is always the place to start. 

This is at once very clear and yet does not give the details of the how it is done. The direct teachings of this kind of work takes a special kind of student but its indirect teachings are folded into the daily work with the horse. 

Practice is always the key but it is not how much you practice but the degree of awareness you bring to the work. Anyone can do this but not anyone will try. This is the door to dressage in its most beautiful form and it is your birthright." - Craig Stewen

 (börjar dock utseende mässigt närma sig bilden ovan :), jag på bästa sitsträningshästen straut 30 år gammal, som forfarande är frisk och glad och kan göra ALLT! Ganska bra betyg till detta sätt att rida!;) )
 
 

 

TRUE!

 

Listening or telling

I morgon åker mamma hem till Sverige. Lite avundsjuk på henne som får åka hem och träna allt vi har lärt oss på våra underbara hästar. (Saknar mina små älsklingar där hemma faktiskt! men jag vet att dom blir väl omhändertagna.)  Samtidigt är jag extremt glad över att jag ska vara kvar några veckor till och bara suga i mig mer kunskap. Det är så spännande att få sitta på dessa fina hästar som är så känsliga, så att överkänsliga Doris framstår som världens okänsligaste! (Ni som känner Doris fattar att det är extremt känsliga hästar här.) Känsliga och vältränade. Det är så lite man behöver göra så man nästan blir irriterad! Fick rida en lite fining idag, jag gjorde ingenting!! Eller nått gjorde jag väl för han bara piaffa!! men inget som jag i min vildaste fantasi kunde tro skulle få en häst att göra det. (helt ärligt tror jag fortfarande att jag inte gjorde något för så lite gjorde jag!) Satt mest där och tänkte att hästen skulle bara skritta på framåt.. jag har mycket kvar att lära, en lång väg kvar att vandra.  Jag kan bli så mycket lättare och finare i mina hjälper. Vilket jag ska! En helt ny värld har öppnats för mig, där man rider med så fina hjälper att det är löjligt! Jag har aldrig varit en av de där ryttarna som betslar upp och rider "hårt", sparkar och drar och aldrig jobbar i balans med hästen, men det här får min ridning att framstå som stenhård! Skrämmande!! Jag kan väl bara säga att jag inte visste bättre men NU VET JAG!! så nu ska det bli ändring! som citatet jag la ut för några dagar sedan, men som är så bra att ni får den igen ;)  - "Do the best you can until you know better, when you know better, Do better!"

 

 (MIna älsklingar som jag saknar massa!)
 

Här får ni några rader från Craig också! Det jag gillar med dessa citat jag lägger in från honom är att alla kan läsas hur många gånger som helst, det säger liksom något nytt varje gång. Eller kanske så förstår man lite mer vad han menar efter varje gång man läser. Om man riktigt, jag menar på riktigt försöker förstå vad han menar och tar med sig det till sina egna hästar eller bara i vardagen, här det helt fantastiskt vad man kan åstadkomma!

 

"In this time, in this session, practice the main points:


Is it light?
Is it gentle and kind? 
Does it give the horse time to think?

Has your practice been a practice of listening or telling? 
How do you listen?

Try not to use either judgement nor theory as an excuse to punish the horse. Training becomes very complicated when the horse becomes fearful of your judgments. The horse and you need to be allowed mistakes without retribution.

Don't misinterpret. It is human nature to interpret behavior. What is occurring in the moment is more important than the story line you make and what happened in the past is unchangeable and what will happen in the future is unworkable because it has not arisen yet.

Put your attention to training the mind. Be regular in your practice and try not to overthink your practice. To the horse, it either feels good, bad or neutral. Keep to what feels good or neural to the horse."

Danmark förbjuder Rollkür!!

Äntligen! nu börjar det hända saker både Danmark och Schweiz har förbjudit Rollkür! Trevligt vore det ju om fler länder gjorde det. Jag tror inte att alla komma sluta rida hästarna i rollkür men jag tror att många börjar tänka om. 

 

"Hendriksen adds that several of the adverse effects of hyperflexion apply whether the horse has been trained humanely to assume the position or is being forced to do so by use of the reins. ”The horse can't see where he is going when he is in hyperflexion. His breathing is restricted and his bones and muscles are also being stressed. We don't think it is humane to ride a horse like this.” - See more at: http://epona.tv/blog/2014/january/danish-rollkur-ban-in-the-cards#sthash.oEhfKNkP.dpuf

Tänk vad hästen påverkas negativt, och att det först nu människor börjar göra något åt det! Hästar är så snälla och det är så mycket dom måste stå ut med! tänk på det du som har häst var snäll! CONNECT - FEEL - GIVE

Istället för att dra ihop din häst så den jobbar på ett för den ett helt sjukt sätt, som väldigt ofta leder till skador i lederna, eller ryggen. 

 

Tror inte att hoppryttarna är bättre, du ser det på alla framridningar, hur många är det inte som sätter på en gramantygel eller inspänningar på sina hopphästar? Det jag aldrig har förstått är att hur ska hästen kunna jobba "bakifrån och fram" och genom ryggen när man med hjälp av en hård hand, eller gramantygel för hästen att gå i hyperflexion/rollkür, där det är helt omöjlig för hästen att jobba genom kroppen och ryggen. Dom som tror att det går, kanske borde lära sig lite om hästens anatomi. 

 

 
 

"It is of course true that showjumping riders hyperflex too, and whereas dressage riders have to stick to using auxiliary reins at home to enforce the position, showjumpers can school and even jump in draw reins, so they are actually very gratifying to photograph if you ever want to go on a rollkur safari. Also, some of them look truly hilarious when they attempt rising trot". - See more at: http://epona.tv/blog/2013/august/but-they-did-it-first#sthash.kQAS3g9u.dpuf

Gå in och läs båda artiklarna om ni vill veta mer och även se gräsliga bilder på stackars hästar.

 

När man är här hos Craig och förstår hur han tränar sina hästar och ser vad han kan göra med dem, är det där med hjälptyglar, hårda hjälper och rollkür så himla långt bort. Men nu kände jag bara att jag vill skriva om det här så folk kanske fattar att det faktiskt är djurplågeri, och att det definitivt går att göra (det jag antar att dom försöker åstadkomma) med så mycket mer lätthet och på hästens villkor!!

 (Doris som inte ens begöver nosgrimma = glad häst, dom på bilderna ovan = inte glada, kolla deras ögon.)

keep it simple

"When you ride, try to be regal; have good posture. Try to keep things simple. Breathe and try to feel the movement and follow it. Try and bring yourself back to simplicity and posture. 

Always remain with the dance. Try to find control in the motion created in the horse's movement while keeping the mind resting in the luminosity of the moment.

Good dressage is never complex and always arises from stability of the mind

first and the body second. If you lose either one. Stop and start again." - Craig Stewen

 

 
 
Det är helt fantastiskt att vara här och både får lära sig så otroligt mycket och dels se ett levande exemplar i att rida med lätthet. När man tittar på när Craig rider och när han förklarar vad han gör, både låter och ser det barnsligt enkelt ut! Han kan få alla hästar att göra i princip vad som helst bara genom att följa dem. Du ser honom aldrig använda benen mer än att öppna dem och nudda dem vid hästens sida. Det betyder inte att du inte ska använda benen, bara inte som jag tidigare lärt mig. Du ska använda benen i form av att skapa utrymme, skapa energi, ta bort benen, sluta kläm och öppna upp och hästen kommer vilja göra det du ber den om. Du ska följa med hästen heltenkelt och bli ett med hästen. Connect - feel - give. det handlar inte om att ta och skapa motstånd utan om att skapa en relation - känna och ge! 
 
Red en häst i dag, och det är helt fantastiskt va lite man behöver göra, men det gör det för den sakens skull inte enkelt. Lite men rätt helt enkelt, man måste försöka få in känslan i kroppen och även tänka på hur och vad hästen gör med sin kropp. Jag fick sitta på en rätt svå häst, med ett fysiskt problem och inte alls lik någon av de hästarna jag har där hemma. Super intresant och allt blev väldigt tydligt! 
 
Jag är glad att det bara är en vecka som gått så jag hinner lära mig och befästa så mycket mer! :)
 
(mamma i piaff på hästen Candy Girl)
 

 

"Do better"

 
Passar in på mig just nu, säkert en himla mssa andra där ute också! :)

Follow the movement of the horse

Idag har jag lärt mig sååååå mycket, vet inte ens vart jag ska börja...

Det är väldigt svårt att i ord och på ett enkelt sätt försöka förklara det jag lär mig varje dag, men ska göra ett försök. Blir en väldigt kort sammanfattning :)

 

Började dagen med sitsträning, mycket övningar med koordination. Nödvändigt och både hjärna och kroppen fick jobba. Temat som alltid genomgår varje lektion är att slappna av och bara följa hästens rörelser, med fokus på balansen. Det är inte mycket mer än så som behövs. Rytmen ska alltså komma från hästens rörelser och kännas i din kropp, det är det som styr vad som ska utföras. Du och hästen ska vara linkade till varandra för att utföra rörelser som blir som en dans. (sjukt luddigt förklarat, men jag gör mitt bästa.)

 

Det handlar om små små hjälper i din sits som snarare följer hästen, än tvingar hästen att göra något. Inget kläm med benen för att hästen ska gå utan snarare att du öppnar upp benen och ger hästen plats att röra sig. Egentligen är det väldigt logiskt. Craig pratar mycket om Space, jag skulle väll kanske översätta det till utrymme eller luft. Hästar rör sig dit det finns utrymme så varför klämma? Om man istället öppnar upp dit man vill att hästen ska gå, kommer den röra sig dit, (förutsatt att din kropp verkligen är i balans och avslappnad).

 

Vad som gör en hjälp korrekt är alltså ett samspel och en överenskommelse mellan din kropp och hästens!  

 

 
 

"Whats is most important is that you learn"

"To understand dressage, one needs direct and personal instruction. This occurs when we are able to sit on the horse in good posture and develop a sense of being rightfully on the spot.

When we sit we sit without expectation or preconceptions. This prepares us to listen and feel what and who the horse is. As movement starts we release ourselves into the movement seeking to not obstruct the flow.

Find harmony in the flow and from this energize or magnetize to alter the outcome. This kind of "control" does not offend because it allows the horse to move itself.

Finding this way forward is only difficult because we judge, grasp or contain an energy which is not ours to work with. Fear is what blocks and relaxation and openness allow.

Stay to lightness, gentleness and permit touch to be kind. Goodness is without effort, or more accurately what effort is made is to not block what occurs naturally. Find this way by not being in the way. Let the horse find you. 

These are things that good instruction teaches whether you learn this by yourself, from your horse or from you instructor does not matter. What is most important is that you learn." - Craig Stewen

 

 

 

 
 

 

Äntligen!!

 

Äntligen har någon lyckats förklara vad en bra sits är och hur man ska sitta!

Craig är helt enkelt bäst!

Mycket av det sitsträning går ut på handlar om att hitta rätt balans på hästen. rätt sits handlar inte om att sitta efter "mallen" rätt sits. Det kan se rätt ut men ändå inte vara i rätt balans, då stör du hästens rörelser. För att sitta i rätt balans på hästen måste du som ryttare vara tillräckligt lösgjord i kroppen. Det för den saken skull behöver inte betyda att bara för att du är exempelvis gymnast så är du det, det handlar om punkter i kroppen som är viktiga för ryttare så som exempelvis höfter, ländrygg, knä och anklar. Olika övningar i sitsträningen hjälper dig att komma loss i de punkterna. Är du inte avslappnad och balanserad kan du inte känna vad hästen gör.

 

Craig har olika mål som måste vara uppfyllda i sitsträningen för att du ska få rida. Allt för att skydda hästens mun från en obalanserad ryttare, som tenderar att lägga vikten i hästens mun. Jag ser inte mig själv som en obalanserad ryttare men efter några dagar här börjar jag inse vad mycket man kan göra när man är koordinerad och känslig i sin sits, hur mycket man kan påverka hästen utan att knappt röra den. Jag är väl kanske inte okänslig, men oj vad jag har mycket att lära! Helt underbart visserligen vore ju sjukt tråkigt om man vore fullärd. ;) 

 

Craig pratar mycket om light, gentele and firm och även non touch. Firm är det mått som är starkast, men det är så fint att du knappt tar eller rör vid hästen snarare att du rör hästen så pass mycket att du rör dess päls. (för att försöka beskriva i ord hur lätt det är, vilket inte är så enkelt, men ett försök till att förklara hur lätta hjälper man ska använda.) 

 

En annan sak i dag var att vi gick in mer på den korrekta hoppsitsen och hur du ska balansera när du dels står i den lätta sitsen och när du rider lätt. Jag tror aldrig att någon någonsin har förklarat det för mig, definitivt inte på ett sett som så grundligt förklarar precis vad som händer med hästen vart du kan påverka och hur. Vad som händer när du har skänkeln lite för långt fram eller lite för långt bak.(nu snackar vi alltså mm och cm, små små skillnader alltså.) En annan intressant sak är också att man måste tillåta sin kropp att slappna av och följa med hästen i rörelsen inte mekaniskt försöka hitta "rätt sits" eller den sits som enligt boken är korrekt. Så fort du måste göra det spänner du dig och på så sätt använder du mer kraft vilket återigen påverkar hästen på ett negativt sätt. Super intressant och jättelärorikt. Jag skulle kunna skriva en bok om det jag har fått lära mig på 3 dagar och det tänker jag inte göra. Försöker bara poängtera vikten i att lyssna på hästen och med rätt balans och små små medel kan man göra fantastiska saker med sin häst. 

Det är super bra att köra så intensivt med sitsträning, det gör att det man lär sig fastnar, det handlar ju mycket om att förändra sin sits för att sitta optimalt (optimalt för sig själv och för den häst man sitter på, alla är olika!), vilket ingen tidigare har lyckats förklara för mig. Det är otroligt intensivt men jag tror att efter några dagar till kommer sitsen vara bra, eller åtminstone bättre. Jag kommer i alla fall känna när den är påväg fel, och då kommer jag ha medel för att kunna korrigera den direkt. Sits och ridning kräver otroligt mycket känsla. Craig lyckas väldigt bra med hjälp av sitsträningen förklara vilken känsla det är man ska leta efter vilket är fantastiskt. Jag vet ju själv att när jag undervisar, är min största utmaning att kunna förklara känslan. Nu har jag nog lite mer redskap för den biten, men allt kommer att gå tillbaka till sitsen. Så man får nog börja där helt enkelt. :)

 

Hittills under vistelsen har jag även fått se Craig träna de hästar han har hos sig. Många av hästarna kommer från otroligt tragiska bakgrunder, där många av dom varit på väg till slakt eller mer eller mindre blivit räddade. Alla dessa hästar har något fysiskt problem men ändå gör det svåra rörelser som piaff, passage, galoppombyten och vissa även levader. Helt fantastiskt att se honom hoppa upp på dessa hästar och alla uppför sig lika trevligt och är lugna och harmoniska och gör alla dessa svåra rörelser. 

 

Det är lite vad jag gjort hittills här borta. Super intressant och lärorikt. Vet inte om man förstår vad jag försöker förmedla, men det var ett försök i alla fall :)

 
 

Nyfikenhet

Börjar dagen med ett litet citat från Craig och oliviera som alla bör tänka på! 

"Curiosity is the first indication of the restoration of sanity in the horse and the rider. It only arises when fear is dispelled."

"Try to awaken curiosity by the tenderness of your aids."
~~Nuno Oliveira

Curiosity is a priceless quality in the horse, and tenderness in the rider. Cultivate both.

 
 

it´s not what you look like, it´s how you feel to the horse

Nu har jag även överlevt dag 2. Hård start men sjukt lärorikt och lite små jobbigt både för huvudet och kroppen. Kan i alla fall säga att jag känner att jag har sittben... :)
 
Det är jättespännande att jobba så mycket med sitsten och verkligen förstå hur mycket man kan påverka bara genom att sitta rätt och vara i balans. Det sorgliga blir ju då att man förstår hur mycket man kan förstöra genom att inte göra det. Men att det i många fall fungerar i alla fall, men man stör hästen och dess rörelser. 
 
En viktig sak att tänka på är att vi inte ska röra på hästen utan hästen rör sig själv!
 
You can not move the horse, the horse moves it´s self! - när vi försöker använda kraft för att få hästen att röra sig, sätter vi dem ur balans. 
 
Connect - Feel - Give = Linking to the horse. Det är inget som sker genom stora rörelser utan endast genom att du är både mentalt och fysiskt avslappnad, det handlar inte om att trycka och klämma utan om att ge!
 
tänk dig själv om du va häst vilken ryttare skulle du vilja ha?
den som klämmer och trycker för att du ska röra dig, samtidigt drar i en tygel och trycker med en skänkel på, som säger emot varandra när du ska göra exempelvis en öppna?
eller den som ger efter och slappnar av för att du ska röra dig, den som med små små signaler genom sittbenen skapar ett flow som gör att du vill röra dig, och som endast nuddar dina sidor med skänklarna och genom att stryka pälsen med eller mothårs kan få dig att göra framdelsvändningar, bakdelsvändningar, slutor och öppnor?
 
jag vet vad jag skulle välja i alla fall om jag va häst! :)
 
avslutar med detta som jag tycker är rätt på pricken vad sitsträning handlar om:
 
IT´S NOT WHAT YOU LOOK LIKE, IT´S HOW YOU FEEL TO THE HORSE
 
mer i morgon nu checkar jag ut! fast alla i Sverige går väl upp alldeles snart! :)
 
 

Tänkvärt från en mästare

"Do not to seek the position of the head. It is the mobility of the jaw that has to bring the head to the vertical. Lightness is the cause and the position is the effect." Etienne Beudant
It is the mobility of the jaw that brings the head to the vertical.
What brings about the mobility of the jaw? What blocks it? That is where the trainer should put her mind...not on the effect, but the cause.

 

 

Framme!!

Nu har jag varit i Seattle i typ 24 h. Lång flygresa hit och 9 h skillnad. idag har vi varit ute på Craigs farm hela dagen och ridit. idag var de två pass med sitsträning. Jättespännade, roligt och lärorikt. Sitsträning är grunden till allt, utan en fungerande och avslappnad sits kan inget annat fungera. Hur ska hästen kunna förstå vad du vill om du själv inte vet vad du gör? sitsen och medvetenheten över vad du gör med din kropp och hur allt hänger ihop är A och O i ridning. Det handlar om att du måste vara medveten och koordinerad i din kropp för att ge rätt signaler till hästen. Hästen förstår bara det vi gör inte vad vi tänker att vi gör!

I morgon blir det sitsträning igen. Super intensivt och sjukt mycket information så lite smått slut i huvudet just nu.. så tänkte väl att jag ska skriva ihop ett lite längre inlägg om sitsen så småningom.

:)

Måste bara länka till den här filmen som jag precis kollat på. sjukt spännande och intressant. Men för alla känsliga så dissekerar dom en häst, äckligt men sjukt lärorikt! :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=WHlqZ6VZvKE

Hej då snö, hej USA

Så nu är det bara några timmar kvar tills jag åker till USA.
 
Llite trisst att lämna snön! Blev så glad när den kom! Finns det något bättre än att vara ute och galoppera i fluffig nysnö?! :) Man måste ju bara älska det! Var faktiskt ute och glopperade i går med mina nyblivna 4 åringar. Lillan va super pigg och glad, Karisina likt sin mamma gik mer uppåt än framåt... Men när hon förstod att det gick att galoppera va hon riktigt mysig! Hade velat ta ut dem mer, men nu får dom ledigt i 3 veckor.

Doris får också lite ledigt nu när jag är borta, hon ska fortfarande röra sig men endast fritt i ridhuset. Hon får bara två veckor men tror hon kan må bra av det också. Kommer sakna mina små hästar. Men det ska bli otroligt kul att ÄNTLIGEN komma iväg! Ska försöka skriva när jag är där och dela med mig av allt jag får lära mig och alla mina tankar!

 

Hej då Sverige!

 
 
 
 
 

Nytt år nya tider!

Nu är jullovet över, som förövrigt har känts som ett höstlov, regn och rusk varje dag!! inget jag tycker jättemycket om, speciellt inte heller den äckliga leran som bara ökar i mängd varje dag! Har inte hunnit vara ledig speciellt mycket och jag vet, jag har varit riktigt dålig på att skriva. Mest tror jag det beror på att jag haft rätt mycket att göra. Jag kom av mig helt med skrivandet helt enkelt! Nu är det bara en vecka kvar tills jag åker till USA och Craig! Ska bli så spännande! Ska verkligen försöka blogga mycket därifrån. Mina förhoppningar för resan är super stora och jag tror att jag kommer utvecklas enormt i ridningen och även min förmåga att förklara och lära ut! Det ska bli extremt spännande att se hur han tränar sina hästar och hur han tänker när han gör en träningsplan för varje individ. Jag har även hittat två tjejer som numera hjälper mig istallet vilket också känns helt fantastiskt nu när man ska bort och allt! Det är inte lätt att lämna bort lilla Doris till vem som helst vill jag lova! 
 
2013 var ett bra år, jag är nöjd med alla mina tävlingsreslutat med Doris och det var ett år då mycket hände!
Jag påbörjade några stora föränringar i min ridning och jag både tror och hoppas att 2014 är det är där allt kommer att hända! Då all tid och slit jag lagt ner kanske kan börja ge resultat! För oj vad jag saknar att tävla! Tävlingsmänninskan i mig vill ut nu nu NU och visa att det går, men samtidigt när jag väl ska ut på tävlingsbanan vill jag vara bra, jag vill vara bäst och då har och Doris en bit kvar, men oj vad det har hänt grejer med min lilla häst! De som såg henne för ett år sen skulle inte känna igen henne idag! 
 
 
 
RSS 2.0