no words needed

 
 
Bild + text talar för sig själv!
 
Tagen från:
https://www.change.org/p/john-c-mcewen-please-help-us-rid-the-competitive-dressage-world-of-horse-abuse?recruiter=6825496&utm_source=share_petition&utm_medium=facebook&utm_campaign=autopublish&utm_content=large

ljuset i mörkret!

Deppiga tider" Grått, regningt och så förbaskat himla lerigt! Ogillar starkt!
 
Dessutom bara ploppar det upp hovbölder som bara den! Sjukt trött på detta! Det positiva är väl att man får mer tid till att bara mysa med sina hästar och komma ikapp med hästarna som jag inte har hunnit med så mkt på sista tiden. 2 sol timmar i hela november det är ett skämt! 
 
Denna vecka har varit lite kaos artad, jag har själv haft hand om hela gården inklusive alla djur (hästar, hundar och hönor) det är mer jobb än vad man kan tro. Men alla lever och mår bra, min sömn som har blivit lite lidande bara.
 
På tisdag kommer en equiteapuet ut och ska kika lite på hästarna. Jag är ju utbildad själv men någon gång då och då tycker jag att det är bra att ta ut någon annan för att kika på hästarna. Mest för att det är lätt att bli lite "hemma blind" på sina egna plus att jag alltid tycker det är bra att få mina upplevelser bekräftade och ha någon att diskutera med. minst 4 hästar står på schemat och de är dom som jag tycker är lite små kluriga själv.
 
Här kommer lite bilder på 4 åringarna som är i träning nu.
 
 
Karisina e: Carissini L u. Quite High ue: Quite Capitol
 
Karrolilla "LIllan" e: Colmar u:Chanova ue: Chirac
 
Contessa e: Conte bellini ue: Camaro M
(Min veterinärs fina 4 åring)
 
 
 
 

sitsen igen! :)

Läst många artiklar på sista tiden om hur viktigt markarbetet är osv. 

 

Det många glömmer att ta upp är sitsen..... Hur ska handen och ridningen kunna vara mjuk och följsam om inte sitsen är det? Våra händer och ben sitter liksom ihop med resten av vår kropp och det är med den vi sitter på hästarna när vi rider. 

 

Antingen tar man förgivet att alla "proffs" har bra sits eller så vet jag inte varför man inte pratar om det.

Sitsen är så mycket mer än hur det ser ut. Sitsen är länken till hästen. Du måste alltså vara följsam, mjuk och med hästen för att den ska kunna arbeta optimalt. Du vill inte störa hästen, vilket du gör om du klämmer, eller hamnar lite fel. Det behöver inte vara mycket, på vissa hästar kan det räcka med att du faller några cm framåt för att du ska få en häst som ger sig iväg extremt mycket framåt (framtung). 

 

Sitsen är alltså för mig A och O, sitsen gör det möjligt att kunna vara följsam i handen och följa, påverka och inverka på ett korrekt sätt utan att störa hästen!

 

Alla borde lägga in minst ett pass sitsträning i veckan gärna oftare. Jag gör så nu att jag rider minst ett pass med nästan bara fokus på sits i veckan, sen brukar jag starta ridpassen på de lite äldre hästarna då jag bara fokuserar på sitsen medan de får värma upp lite. 

 

De hjälper jättemycket, du får en starkare sits, blir mer följsam och kan i princip rida vilket häst som helst! Du blir helt enkelt säkrare i sadeln.

 

Jag tror att många gånger när man ser "galna" hästar eller för den delen "slöa" hästar så har det mycket att göra med att ryttaren inte förstår hästen och faktiskt stör hästen med sin sits.

Viktigt att poängtera är också att sitsträning inte bör ske mekaniskt utan snarare syfta till att hitta den "rätta" känslan och sitsen där du sitter optimalt! Det är inte alltid efter en specifik mall, även om det finns en stereotyp bild över hur det bör se ut. Men vägen dit är olika för olika personer och det gäller att ta hjälp av någon som förstår hästen och kan se när ryttare än i harmoni med hästen.

 

Mycket tänkvärt och jag skulle önska att fler förstår vikten av en bra och följsam sits! 

 

 
 

kurs, plugg och hästar

Mycket i gång i mitt liv just nu... = svårt att ta sig tid att sätta mig ner och skriva.
 
Förra veckan var det tenta, veckan innan den, första delen av en handledarutbildning i häst - understödd coaching. Det är några av mina projekt som inte bara handlar om hästar. Det blev några mycket spännande och lärorika dagar på kursen, med många intressanta personer.  Något jag defintitvt har blivit mer modiverad inom, men inget jag tänkte skriva så mycket om här just nu :)
 
Hästarna mår bra, bortsätt från att Doris inte helt återhämtat sig efter sin hovböld, rider henne igen, men hon är inte helt ren i trav men däremot i skritt :) det blir i alla fall bättre och bättre så får väl vara nöjd med det! :)
 
Lillan tror jag är inne i en växt period igen (YES,) så hon är lite trött, så lägger mest fokus på arbete från marken och bara myser och borstar. Det är inte roligt att hon är trött men jag ser gärna att hon blir några cm eller dm större! ;) Karisina går det framåt massa med!
 
I helgen var jag även på en hoppträning med Contessa, hästen som jag rider åt min veterinär. En ritkigt fin häst så det är super kul! Arnold verkade gilla henne otroligt mycket och fick även beröm för hur jag red henne. (ett år av sitsträning och klassiskt dressyrarbete har alltså gett något! ;) ) 
 
Riktigt roligt att få rida en så otroligt fin 4 åring! Jätteglad att jag fått den chansen, finns otroligt mycket hopp i henne och hon är även tuff men samtidigt otroligt känslig, vilket jag gillar! 
 
Just nu svävar jag på massa rosa moln för nu känns det som att allt går i rätt riktning! 
 
(fina lilla Karisina )
(Lite rund om magen, men annars börjar hon bli fin! )
 
RSS 2.0