Lek med hästen!

I dag har Lillan och Karisina fått leka lite i ridhuset. Lillan älskar bollen, en av hennes favorit sysselsättningar just nu. Hon tycker liksom att det är hennes boll. Karisina tycker också att det är kul att leka, men får inte riktigt ha bollen för Lillan. Försöker lära Lillan att hon ska spring och hämta bollen och sen sparka tillbaka den till mig, det går väl kanske inte så jättebra, men hon springer till den, men sen står hon gärna och studsar lite med den. Rätt roligt att se faktiskt! Älskar att leka med dom och tror att det är väldigt bra för dom att inte alltid behöva jobba så fort dom ser mig. Ibland kan man bara hänga med sina hästar och göra saker som inte är fysiskt ansträngande, men där dom fortfarande måste tänka och vara aktiva. Ett bra sätt att få en nyfiken glad häst som vill lära sig.

 

Jag försöker alltid tänka som om jag vore hästen, vad skulle jag tycka om, vad skulle jag inte gilla. Unghästar är ju på många sätt precis som barn och hur lär man barn saker? Inte genom att tvinga dem i alla fall. Jag tror alla, barn som vuxna, lär sig bäst genom att vara nyfikna och intresserade. Man blir inte nyfiken och intresserad om man blir tvingad eller om man aldrig får vara delaktig. Det måste finnas glädje i det man gör. Sen kan det ju inte alltid vara roligt, men man ska försöka få in så mycket variation i sin träning som möjligt. Mer glädje och mindre tvång. Lek med hästen och jag lovar att det bidrar till en bättre relation häst och ryttare, vilket på sikt bidrar till mycket bättre resultat. Dessutom när man leker med hästen får du en nyfiken häst som blir modig och lär sig använda sin egen kropp. Jag gillar smarta hästar som vill lära sig nya saker, självsäkra hästar som gillar nya utmaningar! Det kan du aldrig få genom tvång och hårda hjälper! 

 
 

Att tänka på med unghästar!

Följer Arnolds blogg lite grann och är framförallt intresserad av hans video blogg, det är alltid kul att se hur andra tänker, reflekterar och gör. Här svarar han på en fråga om hur han tänker kring träning av 3 åringar. Måste säga att jag är väldigt nöjd med svaret! :) Kul att han förmedlar att man inte behöver ha bråttom med sina ungahästar. Bättre att ha en häst/ponny som litar på sin ryttare där hindrena aldrig blir något problem, än en häst som är tagen för hårt och tycker livet är piss vid 5 års ålder.  http://horzenet.com/videoblogg/fraga-arnold-2

Bra start på dagen!

Va uppe i 5 i morse för att fodra och släppa ut hästarna innan det bar iväg på yoga!
Måste säga att det är så skönt att börja dagen med lite yoga, fylla på med ny energi och stretcha ut kroppen ordentligt! I yoga är det väldigt mycket fokus på andning och kroppskontroll och kroppsmedvetenhet, därför tror jag att det är väldigt bra för oss ryttare, för det är ju precis det ridning handlar om. Du måste kunna vara avslappnad för att hästen ska bli det och det styr du mycket med hjälp av andningen.Dessutom behöver även ryttare stretcha ut sina muskler och bli stark i core området. Mer yoga för ryttare och jag tror man kan få super resultat. Ridning = Mindfullness = yoga
 
Nu frukost och lite julkalendern innan stallet ska skötas. Vid 10 kommer Linda och vi ska verka igenom lite hästar, ska bli super intressant idag eftersom vi har två som fått hålväggar, jag vet inte riktigt hur man ska verka  och tänka kring det, men idag ska jag få lära mig! Hoppas på en super dag i vintervädret! :)
 
 
 

"Good dressage is not complicated, but finding your way is not easy"

Det är svårt att förklara en känsla, ridning är mycket känsla, även om det är massa teknik också. Vad jag menar med känsla är när man är ett med hästen. Man är mentalt och fysiskt avslappnad så man faktiskt kan komunicera med hästen. Du kan inte hitta känslan och få en harmoni i din ridning om du är spänd och inte andas korrekt. Om inte du är avslappnad och i nuet, hur ska hästen kunna eller vilja vara med dig? Titta på hur hästar komunicerar med varandra ibalnd bara är dom, komunikation som inte syns för oss men finns mellan dom. Ridning för mig handlar om ett samspel mellan häst och ryttare, där språket mellan dom knappt syns i form av hjäper, men det syns i form av utförandet, ibland behöver man inte ens kunna se vad som händer, ibland kan det vara så små hjälper mellan häst och ryttare att det bara är dom som känner det! Det är ridning för mig och det är något helt fantastiskt! Jag tänker något, hästen utför det jag vill i perfekt harmoni. Då är det kul att rida och jag skulle vilja att alla kunde förstå vad jag menar! Lyssna på hästen och slappna av och du kommer märka vad mycket du kan få ut av din häst! 
 
 
 
Avslutar med att citera min tränare Craig!
 
"Dressage is the application and joining of human feeling, form and intelligence with that of the horse. Training the mind is the first point for it is by intelligence that the form of the horse and human are brought into alignment. 

When such an alignment prevails, certain feelings arise. Once the feeling is captured, the mind must abide in calm. The collective body of the horse/rider ensemble resides in the feeling of harmony which produces mutual joy and what is called control. 

Correct control always arises from a state of calm and harmony. Aggression has no place in this. Everyone can do this. It is not limited to the elite but it is limited to those who are willing to open their heart and try. 

The point is to do practice appropriate to one's own intellect. To allow the illumined feelings of the work to flow in the body. This is not complicated but it can be obscured by an untrained mind.

When a mind is untrained, correct feeling can still be found but then these feelings come and go. Glimpses occur, especially in those who have some natural talent, but without knowing how such feeling arise, they are of limited value. They just tease and are impermanent. 

Good dressage is not complicated or complex. It is simple but finding your way is not easy. There are too many voices and too many experts. The loudest voices are more often the ones who are most confused. 

Good riding is counter culture for there have always been more poor riders than good ones. Great rider always step out of what is common." - Craig

 
 

elev/praktikant sökes

Nu är det så att jag söker en elev/praktikant till vår gård. Så om någon av er läsare vet någon eller kanske själva skulle vilja jobba och lära sig massa om bla. hästar, träning ledarskap med hästar, klassisk dressyr, hoppning, hovar och hästfysioterapi så är det bara höra av sig. 
 
Jag söker en person som är driven och självgående och som självklart älskar hästar. Det viktigaste är inte att man är super duktig på att rida utan inställningen till hästar och viljan att lära sig. jag jobbar bla. som ridlärare/tränare och känner nu att jag skulle vilja ha en elev som jag kan träna upp på det klassiska sättet. jag är själv en elev till Craig Stewens men har även ett förflutet där jag tagit fram hästar och ponnyer till minst 130 hoppnig. 
 
Mitt mål med min ridning är att göra det enkelt och lätt och ALLTID på hästens villkor. Inga hårda hjälper, massa konstiga bett eller sporrar. Det är fantastiskt vad man kan göra med hästen genom att bara vara snäll. Mitt mål är fortfarande att jag ska kunna komma tillbaka till tävlingsbanorna inom kort med min häst Doris. (Hennes story finns under en egen kategori.) jag har även som mål att rida båda mina snart 4 åriga hästar på kvaliten nästa höst. 
 
I stallet finns just nu 20 hästar/ponnyer och jag skulle vilja ha en elev som på sikt kan hjälpa mig med dessa men som även kan hjälp mig istallet. Det finns möjlighet både till att ta med sin egen häst och bo på gården. 
 
Om någon vet någon skulle jag bli super glad om ni ville höra av er till mig. [email protected]
 
Hoppas att jag kan hitta en person som jag trivs att jobba tillsammans med och som har samma syn på hästen som jag har! :)
 
 

Bettlöst Fortsättning följer...

I dag hittade jag det här... läste och håller helt med! varför får man inte tävla dressyr utan bett? Som det står, det måste ju vara ett steg i rätt riktning, i alla fall för hästen skull. Missförstå mig inte bara, jag är absolut inte emot bett, det är bara det, att så känslig och fin man måste vara i handen för att inte göra skada i hästens mun är svårt att vara, och alldeles för få som är. Dessutom kan man ju ta en disskusion om nosgrimmor också, som oftast i kombination med ett skarpt bett syns på tävlingsbanorna.... trisst tycker jag och synd om hästarna! Mer sånna här atiklar som tar upp rätt saker!! --> http://epona.tv/blog/2013/december/scared-bitless
 
 
Helt sjukt att folk vill att den högra bilden ska vara det rätta sättet att rida på, sporrar och ihopdragen häst, som inte ser så jättelycklig ut, men på bilden där hästen ser glad ut, varken sporrar eller bett behövs, nej så ska man tydligen inte rida... Sjuk värld vi lever i! 

Glad!! :)

Nu så!! Biljetten är bokad! Den 17 Januari åker jag till Craig i USA för att lära mig så mycket det bra går!!! Kommer vara där i en månad och hoppas att lära mig allt som jag kan bara kan lära mig på en så kort tid! Ser otroligt mycket fram i mot detta!! LYCKA!!

Hästfest i globen!

Vet att jag inte har skrivit på ett tag, har haft fullt upp på alla möjliga håll och kanter!
 
I helgen var jag på Stockholm horse show i globen! Super kul, bra stämning och massa fina hästar.
Har ju varit där sen jag va liten år efter år, men det är alltid lika mysigt!
 
Måste säga att mest imponerad blev jag utav Jean Francois Pignon. En fransman som tar frihetsdressyren till en helt ny nivå!
 
har sett honom förrut när han jobbar med sina vita hästar i full frihet och med så små medel kan få dom att göra i princip vad som helst! Jag har alltid funderat på hur han gör, när han börjar med hästarn osv, det va helt fantastiskt när dom i år släppte in två stycken unghästar (måste varit 1 eller 2 åringar) sen inte nog med det kom det in två föl!! Super imponerade vilken realation han har med sina hästar. Jag bara önskar att jag kunde göra samma sak med mina! 
 
Kan ju lova att det inte finns några genvägar för att skapa den realtionen och absolut inget våld! Hans hästar ser honom som den absoluta ledaren och förtrodenet dem i mellan är total!! IMPONERANDE!! Tänk vad långt man skulle kunna komma när hästarna av egen fri vilja väljer att göra allt man ber dem om! Jag jobbar ju mina hästar mycket i frihet men inte nämnvärt som pignon, men jag tror på det och jag tror att man måste försöka förstå hästen i dess naturliga miljö för att bli riktigt bra! Studera hästen och försök lära dig prata hästens språk istället för att försöka få hästen att lära sig ditt!
 
Det är vi som valt att rida på hästen, inte hästen som valt att bli riden därför tycker jag att vi ska lära oss hästens språk istället för tvärt om. jag skulle ju inte åka till Frankrike och tvinga alla att lära sig svenska för att jag ska förstå utan jag skulle anpassa mig och tvinga mig själv att lära mig franska. Samma gäller det med hästar! :)
 
Jag är i alla fall glad över att det finns sånna som Pignon som visar att det går. Helt fantastiskt!! 
 
 
RSS 2.0