På rätt väg!

Snart Jul och inte mindre att göra.. :) jag måste hänvisa till min facebook sida här, känner att jag är så dålig på att uppdatera båda, men på facebook sidan är det lättare att länka till roliga klipp, så kika in den, är är jag i alla fall lite mer aktiv! https://www.facebook.com/pages/ML-Horse-Care/478166878980690
 
 
Sen måste jag bara säga att jag är glad att sitsen börjar få uppmärksamhet! hittade en artikel till,den har rätt i mycket, men så enkelt är det inte heller :) Eller det är enkelt men man kan förklara det mycket enklare om man kan försöka sätta ord på en känsla! 
 
men kika på denna: http://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/8-hallpunkter-som-forbattrar-din-sits.htm
 
En annan grej som är intressant är även att tränare, veterinär och eqiuiteraputer börjar sammarbeta för att kunna läsa smärtsignaler hos hästar för att tidigare kunna hitta eventuella hältor! Stort plus för det och att det äntligen börjar hända grejer!
 
Fler tränare måste våga säga ifrån när det ser hästar som inte ser glada ut, eller visar andra tecken på smärta! Tycker man ser allt för ofta hästar som kanske inte är halta men som på andra sätt visar smärta!
 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/viktigt-att-tranare-kan-identifiera-haltor.htm
 
Annars rullar allt på! Doris är inte igång efter hovbölden vilket är extremt segt! Men Karisina utvecklas varje dag och även Contessa! Contessa och jag var på en Arnold träning förra helgen vilket gick super, den hästen kan hoppa! Både hinder och i luften så hade lite träningsverk i benen på söndag kvällen efter två dagar. ;)
 
 

Lyssna - viska/skrika

Jag har tänkt mycket och kommit fram till en förklaring som jag själv tycker är bra och lätt att förstå;
 
Om någon skriker till dig så måste du inte ansträna dig för att höra vad som sägs - du kan tänka på annat och göra det du tror att den sa och det kommer typ bli rätt i alla fall. 
 
Skrika för hästen blir alltså exempelvis; stora hjälper, många hjälper på samma gång, sporrar och konstiga bett.
 
Men om du i stället viskar till hästen, alltså använder små näst intill osynliga hjälper kommer hästen bli tvungen att lyssna för att förstå vad du är ute efter.
 
ALLA hästar som mår bra vill göra rätt, så varför skrika åt dem? det fungerar precis lika bra att viska (om inte mycket bättre) 
 
förmågan att kunna "viska" till sin häst utgår från att du är nyanserad och bra i dina hjälper, vilket i sin tur kommer ifrån att du har en bra och balanserad sits. 
 
 
 
 

ber du inte rätt kan du inte få rätt resultat

Återigen sitsen har stor betydelse!
 
hittade en artikel på hippson http://www.hippson.se/ridovningar/markarbete-som-blir-som-agility-for.htm där dom belyser vikten av sitsen du kan inte kommunicera rätt med hästen om inte din sits är bra. 
 
Sitsen - inverkan - resultat
 
återigen mer sitstränin för att få en bättre känsla för hästen 
 
"Men först av allt: Sitsen.
– I all träning är jag väldigt fokuserad på ryttarens sits och balans. Utan rätt position går det inte att lära sig inverka rätt, då kan man inte få hästen att gå bra, säger Lena. 
Hon pratar om sits, inverkan och resultat. I just den ordningen.
– Det är lätt att luras att fokusera på vad hästen gör, det är ju det man ser som publik. Men ber man inte hästen på rätt sätt blir det inte rätt, och du kan inte be rätt om du inte har rätt sits. Alltså kan du inte få rätt resultat."
 
 

Full rulle!

Full rulle på gården med jobb, träning av hästar, plugg och försöka komma i med företaget.
 
Dagarna går i ett 06.00 - 21.00 men jag ska inte klaga gillar det jag gör alla dom timmarna! (dock har det gått ut över renligheten i mitt hus) men men som en klok person en gång sa " rent hem = tråkigt liv". väljer att köpa det rätt och slätt!! :D (även om jag faktiskt gillar när det är städat)
 
I förra veckan hade vi ute en equiterapuet. (jag är utbildad till det, men i bland är det skönt med en second opinon) mina hästar klarade sig fläckfritt!!! :D 
 
Doris har fortfarande (!!!!!) något som spökar i höger bak efter hovbölden, men i morgon ska hovslagaren få kika på det igen, sen hoppas jag kunna komma i gång med henne snart!! 

Dom andra är fina och nästa helg blir det hoppträning för Arnold på Contessa igen! Den hästen har gjort enorma framsteg på den korta tiden jag har ridit henne! Super kul, så det ska bli roligt att se vad Arnold säger.
 
Tack och godnatt! (från Doris) 
RSS 2.0