Perfekt balans = bra sits

Det är så kul att rida just nu, jag rider inte alls som förr men jag märker stor skillnad, speciellt på Doris. Hon är mycket lugnare nu och gör allt med glädje. Inte för att hon någonsin varit en arg häst. Hon har aldrig lagt öronen bakåt eller försökt bitas. Det kanske kommer låta konstigt men hon är gladare på ögat och mycket mer sällskapssjuk. Hon har blivit en harmonisk häst som mår bra både mentalt och i kroppen.

 

 

Mycket av det jag har märkt både när jag själv rider, eller arbetar hästar och även när jag har lektioner, är att det absolut viktigaste är att man måste slappna av både mentalt och fysiskt. Har man för mycket i huvudet kan man inte känna vad man gör med kroppen och därför inte känna eller lyssna på hästen.

 

Det är väldigt svårt att förklara och det är något jag försökt förmedla tidigare, men man måste förändra sin inställning och sitt sätt att se på saker och ting när det gäller ridning och träning av hästen. Super lätt att säga svårt att göra, men när man på riktigt förstår, får man väldigt fina resultat.

 

Många vill göra mer, svårare saker galoppera, hoppa högre osv. det viktiga att tänka på är att det finns ingen avancerad ridning utan bara ”nybörjar” ridning som man gör bättre och bättre. Därför är det så viktigt att lära sig grunderna ordentligt innan man går vidare. Kanske låter klyssjigt men ju mer du tänker på det så är det faktiskt så. Men det som måste sitta är sitsen och balansen och självklart i och med det, koordinationen.

 

Anledningen till att jag tror att Doris mår så bra nu är att hon har fått en bra balans och kroppskontroll. En psykiskt balanserad häst rör sig mer avslappnat och är mer mottaglig för ett lugnt mentalt tillstånd än en häst som inte litar på sin egen balans och kroppskontroll. Precis samma som för ryttaren. Därför är det viktigaste att ha en bra tränare som förstår skillnaden, att hjälpa någon att hitta sin egen balans på hästryggen där man kan känna sig trygg, och för hästen att hjälpa den att hitta sin balans utan tvång och hårda tag.  För ryttarens del handlar det om att hjälpa ryttaren genom olika övningar, att få till en bra sits där man kan slappna av och hitta sin balans. Om man som tränare bara fokuserar på att få till en bra sits (utseende mässigt) så är risken stor att ryttaren utvecklas till en ryttare som har skilt på balansen och känslan av korrekthet.

 

En korrekt sits är en sits som är överens med din egen struktur och grad av avslappning men även i kombination med hästen du sitter på. – Alltså en avslappnad korrekt sits i balans, där hästen kan röra sig optimalt.

 

Att hitta en bra sits handlar alltså inte om att ”trampa ner hälarna, sträcka på sig, fram med bröstet, bak med skänkeln” (som ni alla säkert någon gång hört en instruktör säga till er) En bra sits handlar om att hitta balansen, som är väldigt individuell men som ger hästen den största friheten och dig den största tryggheten. En balanserad sits ska kännas säker och trygg. Inte bara att de duger utan att den på riktigt får dig att känna dig trygg.

 

Att hitta en bra balans är simpelt, det måste vara dynamiskt och är kanske inte enkelt. Det är inte en mekanisk process utan en dynamisk interaktion mellan två kroppar som hittar ett gemensamt centrum. Självklart är centret som ska hittas hästen och du måste lära dig att alliera med den. Därför handlar det om både det mentala och det kroppsliga. Först måste ditt ”mind” tränas för att din kropp sen ska kunna tränas. Kanske låter lite luddigt men om du inte kan vara ”här och nu” hur ska du kunna kommunicera med en häst, ett djur som verkligen lever i nuet? Där tror jag den största utmaningen ligger för oss människor. Vi lever i en stressad vardag där vi konstant har mycket att tänka på. När vi tar med oss allt och sen ska ut och rida, tenderar vi att ta med det i både kropp och knopp. Allt vi tänker på, oavsett vad det är, kan bidra till en osäkerhet, vilket i sin tur påverkar vår sits i allra högsta grad.

 

Så vad är en korrekt sits? Det är något som är individuellt, alla ser olika ut och kan därför inte sitta likadant. När man läser om sits i böcker, finns det alltid en mall för hur man ska sitta men det är fortfarande ett ämne som är svårt att förklara i text. Om du ska förklara för någon som aldrig ätit choklad tidigare skulle du försöka, men till vilken nytta om personen aldrig upplevt det? Känslor är känslor, det är inte ord. Känslor är inte synliga. ”titta framåt”, ”hälarna ner”, ”sitt på sittbenen”; det är bara förklaringar, ord för att beskriva, det är riktlinjer för att hitta din optimala position i sadeln, på samma sätt som man kanske förklarar att choklad är sött och gott. – det hjälper bara om du samtidigt kan smaka, eller när du rider, känna.

 

Så sitsträning hjälper ryttaren genom att testa olika balanspunkter för att hitta en plats i sadeln där ryttaren kan sitta avslappnat och balanserat i alla gångarter. När ryttaren börjar hitta sin balans kommer hästen ge mycket mer och röra sig mycket friare.

 

 

Sitsträning hjälper alltså ryttaren att hitta en bra balans i sadeln. När du hittar en bra balans vågar du slappna av och kan tillåta dig och hästen att fungera som en enhet. Det är ett synsätt där lydnad blir irrelevant men istället kommer all rörelse eller upplevelser ses autentisk och konsekvent.

 

 

Det rätta sättet att sitta i sadeln är alltså att vi måste lära oss att känna vad vi känner och njuta av processen att sitta i perfekt balans!

 

 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0