Hästens balans

Hur kan man se att en häst är korrekt balanserad och använder sin kropp på ett korrekt sätt? Jo, genom hur den ställer upp sig själv och hur den rör sig. Rörelsen gick jag in på när jag skrev om longering, här ska jag istället försöka förklara det lite mer extriört.

 

Du vill ha en häst som ställer upp sig squared, alltså med alla 4 hovarna som en fyrkant under hästens kropp, lika mycket vikt på alla hovar, i bra vinklar under kroppen. Du vill att hästen ska ha vikten under kroppen i linje med bogen och även i en bra linje i bak. Hästen ska inte stå med bakbenen för mycket bakom sig, eller för mkt in under kroppen. Ju mer den tar in benen under kroppen eller framför/bakom sig, ju mer försöker den kompensera för något annat. En frisk häst kan stå med lika mycket vikt på alla 4 hovarna. Vissa hästar har en naturligt bra balans, andra måste man hjälpa en bit på vägen. Självklart hör det ihop med hur hästen ser ut extriört. En häst med bra extriör har ofta bra balans och lättare att använda sin kropp korrekt. En häst med vissa deffekter eller svårigheter kan fortfarande lära sig att använda sin kropp på ett bättre sätt. Vilket jag såg tydligt hos Craig, där nästan alla hästarna hade en fysisk svårighet men som i alla fall gjorde svårklass rörelser.

 

Det finns inget enkelt svar till hur man får hästen att bli balanserad. Men ett tecken på att den är det, är när den kan ställa upp ”squared”, och när den föredrar att göra det! Hästen måste få hitta sin egen balans, du kan inte tvinga den, därför hjälper det inte med diverse inspänningar osv. Det är bättre att långsamt börja få hästen att koppla hjärnan med benen och hovarna. Vilket endast går om man har en mentalt avslappnad häst, vilket du endast kommer att komma till om du inte jobbar med motstånd utan med snällhet! En bra och balanserad hov är också väldigt viktigt, som är rätt verkad eller skodd. (Jag ska skriva mer om hovar någon dag, men inte nu.)

 

Jag börjar alltid med hästarna från marken och försöker få dem att bli balanserade och få kontroll över sin egen kropp innan jag börjar rida. Om de inte kan balansera sig själva utan ryttare, hur ska de kunna hitta sin balans med en ryttare på ryggen? Därför mycket work in hand och longering. Det är inget jag endast gör med de yngre hästarna utan även med de äldre. Det är nyttigt även för mig att kunna se hur hästarna rör sig och att jag kan påverka dem även från marken. Den stora fördelen när man är från marken också är att man faktiskt kan få hästen att sträcka ut huvudet framåt, det är mycket svårare från ryggen.

 

Innan jag började ändra mitt sätt att se på hästen, tänkte jag inte så mycket på hur hästen ställde upp sig. Inte heller på att det faktiskt kan vara avgörande för hästens hållbarhet och säger väldigt mycket om hur hästen använder sin kropp. Ta Doris som exempel, hon ställde alltid upp sig som en jag vet inte vad, alla fyra ben åt olika håll. Jag hade aldrig tänkt på att det kunde betyda något. Hon hoppade ju högt och gjorde det bra, dessutom aldrig varit skadad, (än)! Nu när hon faktiskt på riktigt börjar använda sin kropp korrekt, ställer hon alltid upp sig mycket bättre. Det är extremt intressant när man kollar på hur hästarna ställer sig, man kan redan där se hur det kommer att använda sin kropp, vad det har svårt och vad det har lätt för. När man även ber dom ställa sig korrekt märker man än mer vad det är för häst man har att jobba med, både fysiskt och mentalt.

 

Lillan står i princip alltid korrekt och har alltid gjort. hon har dessutom bra balans och kroppskontroll, Karisina har svårt för att ställa upp sig korrekt, ber man henne får hon lite hjärnsläpp, speciellt när jag började med henne. Hon var framtung, plus att hon hade alldeles för stora hovar (Som att hon gick runt i för stora skor) det bidrog till att hon tappade balansen och snubblade en del, vilket alltid resulterade i att hon bockade. Hon har blivit otroligt mkt bättre och börjar verkligen använda kroppen korrekt men det är en bit kvar, hon är fortfarande lite i framvikt och vill inte riktigt bära upp vikt på bakbenen. Det är intressant, hur mycket man kan tyda på en häst genom att bara låta den ställa upp och sen bara försöka flytta benen lite grann till den optimala positionen.

 

Här kommer lite bilder. Tänkte försöka ta lite kort på lite olika hästar någon dag, så kan jag förklara hur jag tänker när jag ser alla. Men då måste jag ha lite hjälp så det blir inte nu :)

 

 Typiskt Doris för ett år sedan, alla ben åt olika håll
 

 

Det man även kan se när man tittar på Doris är att hon gärna ställer sig med frambenen långt in undersig, på den här bilden även bakbenen. Hon försöker avlasta något, antagligen både vikten på frambenen och bakbenen... inget jättebra teken.. det är vanligt att man ser hästar stå med frambenen under kroppen, det visar att dom vill avlasta frambenen och istället hänger på bogarna. Hästen har utan ryttare ca 60 % av vikten på framdelen med ryttare ca 70 %. Därför är det extremt viktigt att man hjälper hästen att lägga mer vikt bak... Därför helt idiotiskt att dra in och ner huvudet...
 
Här kommer en bild på Doris från i höstas. Nu ställer hon sig nästan alltid så här ena bakbenet kan fortfarande vara lite bakom. Eftersom det är mer vikt på frambenen är det viktigare att de står i rätt vinkel under hästenskropp. Mycket som har hjälpt Doris är att jag har tagit av skorna på henne. Ska skriva mer om det.
 
Rätt stor skillnad! En bild på Lillan också för att visa ett bra exempel.
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0