Eftergift och harmoni

 

Jag har suttit och funderat lite nu när jag rider och har kommit fram till att eftergiften är A och O!! Eftergiften är det absolut viktigaste när du tränar hästen. Det är genom eftergiften hästen förstår när den gör rätt och lär sig. Det är även genom den som hästen kan slappna av och på så vis tillåter dig att arbeta med en häst som är 100 % avslappnad och vill lära sig nya saker. Vilket är grunden för att kunna utveckla hästen och även dig själv.

 

Vad är då eftergiften?

 

För mig handlar det om att du på riktigt kan slappna av och bara låta hästen vara. (sits, hand och skänkel) att du är så pass i balans att du inte stör hästen, att hästen kan röra sig på samma sätt som den gör utan dig på ryggen.

 

Om du inte är helt och då menar jag verkligen helt avslappnad och avspänd i din sits kommer du inverka även om du inte tror att du gör det!

 

Mer konkret så handlar det om att ge en hjälp i taget till hästen och därefter ge efter. Du sitter inte och trycker med benen, spänner dig i kroppen och drar i tyglarna. Du måste låta hästen vara ifred. Låta hästen uppfatta frågan och svara på den.

 

Kom ihåg att du ställer en fråga till hästen och svaret på den frågan beror på hur hästen uppfattar frågan. För att få en så fin relation och KOMMUNIKATION med din häst som möjligt krävs det att man bygger upp ett språk där frågorna tolkas av hästen som den ställs av ryttaren. Det är först då du kan börja göra svårare saker med din häst, det är först då man kan börja prata om samspel.

 

Detta kräver kunskap hos ryttaren. Alla hästar förstår ett språk som bygger på vänlighet! Det krävs dock en del teoretisk kunskap av ryttaren att lära sig prata som hästar. Hästar är hästar, dom är födda som dom är, vi är människor och vi MÅSTE lära oss förstå hur dom pratar och kommunicerar, INTE tvärtom!

 

Åter till eftergiften. Hästen kommer röra sig dit det finns plats. Om hästen står med huvudet mot en vägg och du står på vänster sida kommer hästen röra sig till höger där det är fritt fram, där det finns space (utrymme).  På samma sätt som om du står med en vägg framför dig eller någon som står nära in på dig på din vänstra sida kommer du röra dig åt höger. (sen beror det givetvis på om det är en främmande person som står på din vänstra sida eller om det är någon du är kär i, eller om det är någon du är rädd för, för om du är rädd kommer du garanterat flytta dig till höger) ;) Sist jag kolla så är vi människor och hästar olika och hästar kommer alltid vara ett bytesdjur och vi ett rovdjur, hästen kommer alltså inte vilja gå över oss om det inte är deras sist utväg (vilket bara sker om den känner sig hotad eller trängd, den sista utvägen för hästen om den inte kan fly är att slåss.) Så det mest logiska för hästar kommer alltid vara att röra sig dit det finns plats alltså dit det finns space.

 

Hästen rör sig alltså dit det finns plats. Hur kommer det sig då när man sitter och tittar på VM i dressyr, att i princip alla hästar går dit det är stängt? Hästen rör sig mot en hållande tygel eller en tryckande skänkel! Tänker er en traditionell öppna. Hästen går undan innerskänkel mot ytterhand. Detta medför ju att hästens rörelse blockeras av den yttre tygeln, och böjer sig runt skänkeln. Hästar kan egentligen bara börja sig i nacken och lumbar området, här tvingas hästen att böja sig vid revbenen. Vilket egentligen bara leder till att den använder kroppen fel, vilket i sin tur leder till att hästen går sönder… Anledningen till att hästen väljer att gå mot något och inte väljer att gå dit det finns space är för att det inte finns space, hästen väljer att gå undan en sparkande skänkel mot en fast hand. Men helt ärligt vad ska hästen välja? Antingen blir den sparkad i sidan eller så flyr den ifrån det och blir uppfångad av lite drag i munnen….? För mig (nu när jag vet bättre) blir det inte riktigt att hästen gör exempelvis öppnan för att den vill, utan faktiskt snarare för att den blir tvingad… (säger inte att det gäller alla i vm, men när jag tittar med de ögonen jag har idag kan jag ju inte direkt säga att jag njuter av ridningen)

 

(Förövrigt såg jag lite på VM dressyren både i går och idag och det va inte bara en häst som såg ut att ha en blå tunga, samt lyfte lite väl konstlat på bakbenen i piafferna….)

 

När jag rider mina hästar idag vill jag att det ska röra sig dit det finns plats jag rider med en hjälp i taget och kan få dem att ställa exempelvis till höger genom att ge på vänstertygeln. Hästen ska följa handen och tygeln, hästen kan inte följa och bör inte vilja följa om du drar. När hästen avslappnat följer tygeln kan jag få den att stretcha ut hela sin kropp och alla muskler, det ger mig även förmånen att på riktigt känna vart ett visst problem kan sitta. Skulle jag slita och dra och försöka rida hästen lösgjord genom att skänkla och dra skulle problemen bara förvärras. Stundvis kanske jag skulle uppleva att problemet gav efter, men då skulle antagligen hästen börjat kompensera med något annat och tillslut får jag förslitningsproblem eller muskelspänningar. Eftergiften ger dig möjligheten att på ett harmoniskt sätt få hästen lösgjord och dessutom är det en lösgjordhet som i långa loppet gör hästen mer avslappnad, elastisk och rörlig. Allt detta gör jag främst i skritt. Det är förvånansvärt vad mycket mer du kan lösa och åstadkomma i skritt, hästarna blir avslappnade och musklar sig och får även kondition, lite som yoga om vi ska översätta det till människospråk. 

 

Anledningen till att jag skriver slita och dra är inte för att jag menar att det syns att man sliter, drar och trycker, men när du förstår hur mycket längre du kan komma på eftergift istället för tvärt om skulle du bli förvånad. Du kan alltid vara mjukare än vad du är! Tro mig jag blir mjukare och mjukare för varje dag som går, men jag är fortfarande inte så mjuk och följsam som jag kan bli! Ju mer avslappnad, mjuk och följsam jag blir, ju mer ger hästarna mig! Vem är det som behöver träna jag eller hästen? Kan alla dagar i veckan lova dig att hästarna redan kan! Det är piloten där uppe som måste lära sig att låta hästen visa att den också kan! Lyssna på vad din häst har att lära dig helt enkelt! =)

 
 
(bilderna är från tidigt i sommras, mycket mer samspelta och bättre nu) :)


Kommentarer
Elin

För ett tag sedan vara jag med på en clinic för leslie desmond. Hon svängde endast med innerskänkel och en ledande innertygel (som inte hade kontakt med munnen utan bara "syntes"). Hur svänger du? :)

Svar: Hej! kul att du va på clinic för henne! Hon är väldigt duktig! för att försöka svara på din fråga. Det beror lite vad jag vill åstadkomma med "svängen". Jag brukar alltid tänka att hästen vill röra sig dit det finns plats, vilket utesluter att jag drar i innertygeln. innerskänkeln använder jag genom att i takt med hästen öppna upp så det finns plats att röra sig dit. Med handen skulle jag i sånt fall antingen ta ett ledande tygel tag vilket jag kallar direkttygel tag, men då i tajming med hästen, alltså när det benet, dit jag vill svänga är i marken. Annars kan jag på motsatt sätt svänga för yttertygeln då indirekt tygeltag (mot hästens hals) när ytterbenet är i luften. då är det viktigt att jag inte tar på innertygeln så att hästen har plats att röra sig dit jag vill att den ska gå. :) direkttygeltag (alltså ledande) är inget man egentligen behöver träna så mkt på eftersom alla hästar förstår det medans indirekt tygeltag måste tränas in. Det har dock sina fördelar att hästen förstår och kan den hjälpen om man vill åstadkomma svårare saker och komma närmare rakriktning. :) hoppas du förstår vad jag menar, annars är det bara fråga igen. :)
Malin

2014-09-06 @ 10:28:36
Elin

Ja jag förstår. Men om jag lägger an innerskänkel och gör ett ledande tygeltag borde jag väl ge hästen plats att flytta sin kropp utåt och framdelen i riktning mot det ledande tygeltaget och på så sätt få en sväng. Hon va noggrann med att säga "aldrig ytterskänkel" och "aldrig skänkelvikning" :)

Svar: Jag vet att det är svårt att beskriva i text, upplever samma problem! :) jag använder endast skänkeln för att skapa plats men jag tror jag förstår vad hon menar och absolut kan man komma om med skänkeln, men då extremt väldigt mjukt, nästan så man knappt nuddar och det är den mjukheten som är extremt svår att förklara, den måste nästan upplevas och visas. För det är svårt att vara så mjuk och följsam, det hänger mycket ihop med sitsen och tanken. Om jag tänker en sak gör min kropp efter det, förutsatt att min sits är avslappnad och följsam, då behöver man nästen inte mer än tanken för att svänga hästen. Jag vet att det är så, men man måste nog uppleva det för att tro på vad jag säger! :)
Malin

2014-09-08 @ 19:11:22
Elin

Sen så menar jag inte hålla om med inner utan "dutta" och sen öppna upp :) svårt att beskriva via text

2014-09-08 @ 19:13:25


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0