En liten vinst är en stor vinst!

Varför måste man ALLTID vinna över hästen och vad innebär egentligen det?

 

Jag har i alla fall alltid fått lära mig att man ska FÅ hästen att exempelvis hoppa hindret den inte vill hoppa, gå in i spolspiltan som den tycker är super obehagligt eller hoppa diket där den tror att de kommer hoppa upp ett monster ur! Hästen ska göra som vi säger och vi ska få dom att göra det och det med direkten!

 

Jag har tänkt mycket på det och helt ärligt tror jag inte att hästen bryr sig ett dyft om den inte blir ”vunnen” över när den ska in i spolspiltan eller över diket. Däremot tror jag att vi människor bryr oss väldigt mycket.

 

Visst det kommer alltid gå att med våld tvinga in en häst i transporten, men vilka känsla kommer hästen ha nästa gång den ska gå in där? Samma sak om den blir tvingad att hoppa ett hinder. Det finns ALLTID en anledning till att hästen beter sig på ett visst sätt, den kanske inte vill hoppa för att det är för svårt för den, ryttaren gör något som på något vis hindrar hästen, det kan till och med vara så att hästen har ont någonstans! En häst som man alltid måste ”vinna” över kommer inte få någon positiv bild av de sakerna/händelserna. Låt det ta tid att vänja hästen vid olika saker och den kommer bli trygg, få bra självförtroende och bli modig! En sådan häst kommer inte tycka att några uppgifter är för svåra och den kommer vilja ha, till och med be om nya svårare uppgifter att utföra!

 

Tänk dig själv om någon skulle säga till dig att göra något som du tycker är riktigt obehagligt, eller till och med kanske något du är rädd för? Du vägrar och personen i fråga tvingar dig. Kommer du då känna förtroende för den personen och lita på den? Knappast! Se det från hästens perspektiv, den har inte samma synfält som oss och uppfattar därför saker annorlunda. Hästen kan uppfatta det mest löjliga (enligt oss) som något som är super farligt, och det måste vi respektera! Att hästen går fram och tittar på diket/hindret, att den tar ett steg in i spolspiltan/transporten, kan vara en seger som gör att nästa dag känner den inte skräck inför uppgiften utan förstår att det inte var så farligt och direkt går in/över.  Hästen kommer därefter inte ha något problem med uppgiften. Men om den blir tvingad kan du räkna med att få problem igen. Om inte med den specifika uppgiften så med något annat, den kommer sluta lita på dig!

 

Så lyssna på hästen och tvinga den inte till något! Låt det ta tid för att bygga upp en relation som bygger på att ni lyssnar på varandra. Där hästen litar på att du aldrig ska sätta den i situation som blir jobbig och att du aldrig skulle be den om något som den tycker är omöjligt!

 

 

 

 

 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0