Doris hos tandläkaren!

I går var Doris och Joy hos tandläkaren. Vi brukar inte åka in till klinik med de hästar som har normala bett. (vilket är alla utom ZickZack och Ted) Då brukar vår egen veterinär komma ut och kolla dom, men nu har hon gått och brutit benet! Tycker så synd om henne och lider verkligen med henne! Aldrig kul att bryta benet speciellt inte när man har massor att göra!

 

Jag har känt ett tag att något stör Doris i munnen och likaså Joy så dom fick ligga överst på listan av hästar att åka till tandläkaren. Tror vi har några till som måste kollas, samt så har vi några unga med vargtänder som måste dras ut. 

 

Doris hade som jag trodde lite vassa hakar i munnen som vi fick åtgärda, sen hade hon lite sår i kinderna också, vilket var lite konstigt eftersom det var precis där nosgrimman skulle ha legat (om hon hade haft någon). Nu har ju inte Doris nosgrimma, därför var det lite märkligt. Jag red henne i alla fall i dag och hon var super fin. Jag var extra uppmärksam på vad hon gör med bettet när jag rider och hon vill faktiskt lägga upp det lite hela tiden mot tänderna. Vilket kan vara en av anledningarna till att hon biter sig i kinden. 

 

Tidigare har man ju alltid fått lära sig att det ska vara två veck i mungipan när man har bettet i munnen. Pratade med veterinären om det och tydligen ska det vara knappt ett!!! Jag har inte haft det så högt.. men kanske lite lågt, vilket har gjort att hon har velat lägga upp det. Testade det lite i dag och upptäckte att det var väldigt svårt att passa in ett bett på Doris (hon har lite tjocka kinder) ;) Men tror att jag har hittat en plats där det ligger helt ok nu. Provade även att gå ner en storlek i bett på Lillan till 11,5 vilket hon trivdes mycket bättre med. 

 

Det är inte enkelt att hitta ett bett som passar varje häst och det kräver också lite kunskap. Det viktigaste är dock att lyssna på hästen. Varje häst ser olika ut i munnen och det är bra att åka till en tandläkare en gång om året för att hästen ska må bra. 

 

Joy som är 5 år i år, hade precis börjat få upp sina riktiga tänder. Hon hade lite problem med att vissa växte lite snett, vilket dom kan göra när alla tänder ska komma ut och få plats i munnen. Väldigt intressant tycker jag att se att en 5 åring kanske inte alltid är klar i munnen! Tänk alla som i stället sätter på nosgrimmor, betslar upp osv, Så är hästen inte ens färdig i munnen! Tänk vad mycket problem man kan skapa som egentligen inte hade uppstått bara man hade gett hästen lite tid! Lyssnar man på hästen och försöker förstå att hästen alltid försöker berätta något för oss, kan man i tid göra något åt problemen i stället för att försöka lösa de med våld (betsla upp, nosgrimmor, inspänningar osv)

Passade på att väga Doris när vi var på kliniken! Hon hade inte alls någon lust att gå upp på vågen (förstår henne) Men efter mycket om och men så gick hon nästan upp helt och då visade vågen 650 kg!! Så Doris väger alltså över 650 kg!!! Men sen är hon ju ett llitet muskelpaket med kanske lite kraftig benstomme ;)

 Här kommer två bilder från tandläkarbesöket! Doris hade i alla fall super stark emalj! = bra tänder! :D 

 
Låååååång tunga!! :D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0