Hästens form

Nu tänkte jag försöka förklara varför INTE hästen ska gå med huvudet ihop krullat eller med för lågt huvud. Det är väldigt ofta man hör att hästen ska gå ”lång och låg”. Jag förstår argumentet i sak. Hästen ska få sträcka ut överlinjen, dra in magen och höja ryggen. Saken är bara den att hästen aldrig ska gå med nacken lägre än manken (ca), om den gör det kan den inte arbeta korrekt på grund av att halskotorna stöter ihop med bogbladet, vilket leder till att hästen inte kan använda sin kropp korrekt. Det vanligaste som händer med en lång och låg form är att vikten hamnar på framdelen där hästen redan bär 70 % av vikten med ryttare på, (60 % utan ryttare). När hästen går rätt i lång och låg skjuter den ifrån med bakbenen (helst med vikt under hästens kropp) och med nacken i mankhöjd och med nosen fram.

Det är sällen du ser en häst i det fria som har vikten bakom sig, vilket ofta förekommer under ryttare, jag ska försöka förklara med hjälp av två bilder. (båda är ganska gamla men det är på mina hästar.) Den bruna har nacken som högsta punkt och nosen farmför lod, vikten under kroppen (vänster bak, det ben som är i marken). Fuxen har vikten bakom sig (höger bak), även om vänster är påväg ner under kroppen kan rörelsen göra att kroppen flyttas och vikten i alla fall hamnar bakom.  Man skulle önska hos honom att han kom fram lite mer med nosen och la vikten mer på bakbenen. Det är en ponny som är, eller har varit lite framtung. Nu börjar det hända saker och han har till och med lärt sig piaff. ;) ska försöka få lite nyare bilder på dessa två! Dom här bilderna är från 2011 så fuxen var bara riden knappt 1 år. Inga perfekta bilder men tycker dom var bra som exempel i detta syfte. 

 
Tittar man på hästar i det fria eller bilder på hästar som rör sig fritt ser man ofta att huvudet kommer upp och vikten nästan alltid är under hästens kropp. En annan sak man också borde ha i åtanke med tanke på just formen, är att hästar äter de flesta timmar på dygnet (i det fria), det går alltså med huvudet nere i marken. Den timma om dagen när vi då ska arbeta hästen, vore det kanske bättre att fokusera på musklerna den inte tränar själv dagligen. Alltså att få upp hästen och komma åt bakbenen. Jag kan faktiskt inte förstå hur man kan komma åt bakbenen när man vill att hästen ska gå lång och låg… Det är som uppbyggt för att få en framtung häst! Även hästar byggda med mer resning måste komma upp i formen för att man ska kunna få över vikten på bakbenen. Det man inte får glömma bort dock är överlinjen, hästen måste få sträcka ut överlinjen! Då arbetar den i balans och bär sig själv. En häst som bjuder jämt fram med nacken i mankhöjd med en bra takt och framför allt att den fortfarande bibehåller vikten på bakbenen, då sträcker den arbetar den korekt i den lägra formen (lång och låg) (men det tar tid att komma dit)! Det tar även tid att få en häst att bära sig själv med huvudet högre, därför är det viktigt att variera ofta under ett träningspass. Att succesivt bygga upp musklerna i halsen, nacken och ryggen så att hästen orkar bära sitt huvud högre och längre ut från kroppen. Tänk att du ska bära något tungt med helt utsträckta armar, det är tungt! Speciellt om du inte är tränad, det är mycket lättare att bära tunga saker nära kroppen. Men om hästen tar ner huvudet eller krullar ihop det kommer den inte använda alla muskler den behöver om man vill få några resultat eller bara ha en frisk häst som arbetar korrekt och håller för arbete.

En annan mycket omdiskuterad fråga är hästens form, det är extremt vanligt att man ser hästar inom alla rid grenar som går med nosen bakom lod, i FEI reglementet står det att ”Halsens och nackens resning skall anpassas efter hästens utbildningsståndpunkt och så att huvudet närmar sig lodplanet med nosen något framför lodlinjen genom ögat” Kännetecken för samling är alltså förutom nosens placering något framför lod (!) är att nacken ska alltid vara halsens högsta punkt, bröstryggen ska höjas och länden ska vara välvd samt att hästens bakben placeras längre fram inunder hästens kropp. Hur ofta ser vi då en nacke som högsta punkt eller en nos framför lod? Inte speciellt ofta skulle jag vilja påstå. Det som händer i hästens kropp när nosen kommer in är att nacken får sin böjning längre bak (ca vid 3 kotan istället för vid atlas och axis). När den gör det kan inte ligamentet som ska bära hästens huvud hjälpa till (förenklat beskrivet). Det som sker då är att vikten som ska vara under hästen i arbete hamnar bakom hästen och hästen kan inte arbeta optimalt, vilket kan leda till muskelspänningar och på sikt skador. två bilder igen, där man kan se en rak linje där nacken är högsta punkten på skimmlen med en linje till bakbenen, där vikten är korrekt placerad. Den andra får en böjning i 3 kotan vilket gör att den sjuter ut sittbenen lite för mycket och inte välver korset tillräckligt enligt min mening. 

 
 

 

Jag är själv sadelutprovare, och absolut ska sadeln passa hästen och ryttaren, men den vanligaste anledningen till smärtor i rygg osv har faktiskt med ridningen och träningen att göra. När hästen går ”bakom hand” så kan den inte arbeta korrekt med ryggen, vilket hämmar blodgenomströmningen i musklerna genom hästens rygg. Vilket leder till smärtor, skador.

 

Det är dock extremt viktigt att komma ihåg att det är jobbigt för den yngre hästen att arbeta med huvudet i en högre form! Det tar tid, och endast genom succesivt mjukt arbeta kan det ske. Tvingar du hästen att arbeta med huvudet i en högre form när den inte är redo, kommer du att jobba med motstånd vilket endast kan leda till mer motstånd! Viktigt är även att se till hästens olika förutsättningar, vissa hästar har lättare eller svårare pågrund av sitt extriör. 

Hoppas att budskapet gick fram, det är svårt att förklara något ganska komplext på ett enkelt sätt, men förhoppningsvis bidrar detta med något! :)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0