Bäbis bilder!
Hittade gamla bilder från när Lillan och Karisina var små! Dom var ju såååå söta! (dom är fortfarande söta men i alla fall) Lillan va så liten och ynklig alldeles krokig, tänk vad som kan hända på 3 år! va tvungen att ta en med en bild på mammas lilla guling. Kommer ihåg den fölningen så väl, mamman (Maya) lägger sig ner mitt på dagen i hagen och fölar. På typ 15 min är fölungen ute och hon ställer sig upp innan Maya gör det. haha Kajsa som hon heter bara ställde sig upp och gick och pussade på mamma Maya. Den bilden är så söt tycker jag!
Mysig dag!
Publicerat 2013-11-20 17:53:00 i
Allmänt
I dag har jag som vanligt börjat dagen i stallet! jobbade mina fina 3 åringar. Jag har inte ridit dom så mycket eftersom jag inte vill stressa. Jag vill att dom ska använda sin kropp korrekt och bära sig i balans. Om hästen inte är balanserad och använder kroppen optimalt utan ryttare hur ska den kunna göra det när den får en klump på ryggen? Spelar ingen roll hur välbalanserad ryttaren är, hästen måste fortfarande balansera om för att orka bära ryttaren, vilket tar tid. Någon sa till mig någon gång för länge sen att från den dagen du börjar rida hästen tar det ca 1 år innan alla muskler är på plats som behövs för att bära upp ryttaren. Jag tycker det låter rimligt så jag börjar alla unghästar mycket från marken när det börjar förstå hjälperna och accepterar utrustningen börjar jag rida ut, bara skritta i skogen och låta hästen på ett naturligt sett bära upp ryttaren utan krav. På långsikt tror jag att detta leder till att du får en korrekt häst som håller! Nu har jag gjort det ett tag med mina 3 åringar och har precis börjat lite i ridhuset. Måste säga att dom är väldigt duktiga. I dag var andra dagen och jag började lägga in lite trav, båda skötte sig exemplariskt följer fyrkantsspåret, spårar på volterna. Jag försökte mig till och med på några steg i öppna på semidiagonalen på en tygel i skritt, utan ben eller någon som helst kraft. Inga perfekta men det hade jag inte som krav. Det jag försöker åstadkomma är en häst som börjar vinkla in bakbenen och lägga över vikten där. Båda gör öppna klockrent både på 3 och 4 spår från marken med endast en tygel, därför ska jag börja göra det även från ryggen. Det viktiga är att dom gör det korrekt utan att flytta med hjälp av vikt och fart utan verkligen ”trycker” av med det drivande bakbenet. Jag ser hela tiden till att jag jobbar utan minsta motstånd från hästen och där jag hela tiden försöker lyssna på den. A och O är att ha en häst som är mentalt avslappnad, annars hade jag inte hoppat upp på den. Huvudets position struntar jag helt i men jag försöker öka och minska skritten genom att succesivt höja huvudet bara några steg och vad som är ok för hästen. Karisina och Lillan är två extremt olika hästar där lillan gärna går med huvudet högt och karisina gärna går med huvudet lågt. Traven gick även den bra och dom gick i balans utan att öka det minsta, höll det tempo som för dom är optimalt! Älskar att jobba med mina unghästar och just nu ser jag väldigt ljust på framtiden för dom!
Red ut en sväng i kylan på Doris, hon va pigg och glad som vanligt! Hade helst galopperat iväg i full fart på fältet men det fick hon inte! Jag red även ut på en pigg Aida och jobbade Instyle från marken. Och nu är det dags att gå ut och hålla lektioner! :)
Ska skriva ett inlägg om longering i dagarna känner att jag har lite jag skulle vilja framför på den punkten! :)
Bettlöst!
Publicerat 2013-11-19 20:39:07 i
Allmänt
Kolla bilden!! Hästen är glad, hästen går i superfin form och hästen har inget bett i munnen!! Här snackar vi kommuniaktion och samspel mellan häst och ryttare! Så där vill jag att Doris ska bli! :)
Jag rider med bett och det finns en anledning till det, även om jag verkligen försöker vara extremt mjuk och följsam i alla mina hjälper. Men den här bilden gillade jag verkligen! Den är från en engelsk sida jag hittade, där dom försöker få namn till en insamling för att göra det godkänt att tävla dressyr utan bett. Jag är definitivt för att man ska få göra det överallt i hela världen! Så bra! Jag tycker snarare man ska förbjuda bett för sånna som drar och sliter!
Här är länken till sidan om ni vill kika mer! http://www.change.org/en-GB/petitions/british-dressage-british-horse-society-british-riding-clubs-british-eventing-british-equestrian-federation-f-e-i-british-show-jumpting-allow-the-rider-choice-allow-bitless-bridles-in-all-horse-sport
Hästens form
Publicerat 2013-11-18 20:57:04 i
Allmänt
Nu tänkte jag försöka förklara varför INTE hästen ska gå med huvudet ihop krullat eller med för lågt huvud. Det är väldigt ofta man hör att hästen ska gå ”lång och låg”. Jag förstår argumentet i sak. Hästen ska få sträcka ut överlinjen, dra in magen och höja ryggen. Saken är bara den att hästen aldrig ska gå med nacken lägre än manken (ca), om den gör det kan den inte arbeta korrekt på grund av att halskotorna stöter ihop med bogbladet, vilket leder till att hästen inte kan använda sin kropp korrekt. Det vanligaste som händer med en lång och låg form är att vikten hamnar på framdelen där hästen redan bär 70 % av vikten med ryttare på, (60 % utan ryttare). När hästen går rätt i lång och låg skjuter den ifrån med bakbenen (helst med vikt under hästens kropp) och med nacken i mankhöjd och med nosen fram.
Det är sällen du ser en häst i det fria som har vikten bakom sig, vilket ofta förekommer under ryttare, jag ska försöka förklara med hjälp av två bilder. (båda är ganska gamla men det är på mina hästar.) Den bruna har nacken som högsta punkt och nosen farmför lod, vikten under kroppen (vänster bak, det ben som är i marken). Fuxen har vikten bakom sig (höger bak), även om vänster är påväg ner under kroppen kan rörelsen göra att kroppen flyttas och vikten i alla fall hamnar bakom. Man skulle önska hos honom att han kom fram lite mer med nosen och la vikten mer på bakbenen. Det är en ponny som är, eller har varit lite framtung. Nu börjar det hända saker och han har till och med lärt sig piaff. ;) ska försöka få lite nyare bilder på dessa två! Dom här bilderna är från 2011 så fuxen var bara riden knappt 1 år. Inga perfekta bilder men tycker dom var bra som exempel i detta syfte.
Tittar man på hästar i det fria eller bilder på hästar som rör sig fritt ser man ofta att huvudet kommer upp och vikten nästan alltid är under hästens kropp. En annan sak man också borde ha i åtanke med tanke på just formen, är att hästar äter de flesta timmar på dygnet (i det fria), det går alltså med huvudet nere i marken. Den timma om dagen när vi då ska arbeta hästen, vore det kanske bättre att fokusera på musklerna den inte tränar själv dagligen. Alltså att få upp hästen och komma åt bakbenen. Jag kan faktiskt inte förstå hur man kan komma åt bakbenen när man vill att hästen ska gå lång och låg… Det är som uppbyggt för att få en framtung häst! Även hästar byggda med mer resning måste komma upp i formen för att man ska kunna få över vikten på bakbenen. Det man inte får glömma bort dock är överlinjen, hästen måste få sträcka ut överlinjen! Då arbetar den i balans och bär sig själv. En häst som bjuder jämt fram med nacken i mankhöjd med en bra takt och framför allt att den fortfarande bibehåller vikten på bakbenen, då sträcker den arbetar den korekt i den lägra formen (lång och låg) (men det tar tid att komma dit)! Det tar även tid att få en häst att bära sig själv med huvudet högre, därför är det viktigt att variera ofta under ett träningspass. Att succesivt bygga upp musklerna i halsen, nacken och ryggen så att hästen orkar bära sitt huvud högre och längre ut från kroppen. Tänk att du ska bära något tungt med helt utsträckta armar, det är tungt! Speciellt om du inte är tränad, det är mycket lättare att bära tunga saker nära kroppen. Men om hästen tar ner huvudet eller krullar ihop det kommer den inte använda alla muskler den behöver om man vill få några resultat eller bara ha en frisk häst som arbetar korrekt och håller för arbete.
En annan mycket omdiskuterad fråga är hästens form, det är extremt vanligt att man ser hästar inom alla rid grenar som går med nosen bakom lod, i FEI reglementet står det att ”Halsens och nackens resning skall anpassas efter hästens utbildningsståndpunkt och så att huvudet närmar sig lodplanet med nosen något framför lodlinjen genom ögat” Kännetecken för samling är alltså förutom nosens placering något framför lod (!) är att nacken ska alltid vara halsens högsta punkt, bröstryggen ska höjas och länden ska vara välvd samt att hästens bakben placeras längre fram inunder hästens kropp. Hur ofta ser vi då en nacke som högsta punkt eller en nos framför lod? Inte speciellt ofta skulle jag vilja påstå. Det som händer i hästens kropp när nosen kommer in är att nacken får sin böjning längre bak (ca vid 3 kotan istället för vid atlas och axis). När den gör det kan inte ligamentet som ska bära hästens huvud hjälpa till (förenklat beskrivet). Det som sker då är att vikten som ska vara under hästen i arbete hamnar bakom hästen och hästen kan inte arbeta optimalt, vilket kan leda till muskelspänningar och på sikt skador. två bilder igen, där man kan se en rak linje där nacken är högsta punkten på skimmlen med en linje till bakbenen, där vikten är korrekt placerad. Den andra får en böjning i 3 kotan vilket gör att den sjuter ut sittbenen lite för mycket och inte välver korset tillräckligt enligt min mening.
Jag är själv sadelutprovare, och absolut ska sadeln passa hästen och ryttaren, men den vanligaste anledningen till smärtor i rygg osv har faktiskt med ridningen och träningen att göra. När hästen går ”bakom hand” så kan den inte arbeta korrekt med ryggen, vilket hämmar blodgenomströmningen i musklerna genom hästens rygg. Vilket leder till smärtor, skador.
Det är dock extremt viktigt att komma ihåg att det är jobbigt för den yngre hästen att arbeta med huvudet i en högre form! Det tar tid, och endast genom succesivt mjukt arbeta kan det ske. Tvingar du hästen att arbeta med huvudet i en högre form när den inte är redo, kommer du att jobba med motstånd vilket endast kan leda till mer motstånd! Viktigt är även att se till hästens olika förutsättningar, vissa hästar har lättare eller svårare pågrund av sitt extriör.
Hoppas att budskapet gick fram, det är svårt att förklara något ganska komplext på ett enkelt sätt, men förhoppningsvis bidrar detta med något! :)
samspel med hästen
Publicerat 2013-11-16 19:05:00 i
Allmänt
"Whatever arises in the work, be patient. Dressage has its own time and does not always follow the course you think it will take. Be surprised and joyful when the horse honors you with its opinions. Such experiences are the gifts you earn from the kindness you offer." - Craig Stevens
Bra sagt av en bra tränare! Jag försöker alltid i allt arbeta jag gör med mina hästar lyssna på hästen. Den ska vilja vara med mig, den ska vilja arbeta, och tillsammans försöker vi förstå varandra. När man gör det förstår man att hästar vill göra sitt bästa dom försöker alltid! Det är bara att vi måste förstå vad dom försöker säga oss och det tar tid. Det är ett språk man måste lära sig, men man kommer inte lära sig det om man försöker tvinga sig till det! Om jag är snäll och lyssnar på hästen kommer hästen börja lyssna på mig. Hästen kommer då bli nyfiken och positiv till allt jag ber om och vi kommer få mycket roligare tillsammans! Det är inte mycket som behövs, gå och titta på en flock hästar och du kommer se att oftast räcker det med att dom vinklar ett öra åt nått håll för att en annan häst ska flytta på sig. Små signaler som får en stor effekt! När du rider får hästen signaler från sitsen (ben, sitben, vikten, hela din kropp osv.), handen och rösten. Tänk vad svårt för hästen att faktiskt förstå vad du vill, när den får tusen signaler. Om du tänker på det när du rider kommer du märka hur svårt det är att bara använda en hjälp exempelvis en hand, men ju mer du börjar förfina dina hjälper dessto större effekt kommer du få! Jättehäftig känsla och hästarna blir helt otroligt positiva när det får en signal i taget att fundera över! :)
Till salu!
Under den här kategorin tänkte jag skriva lite om de hästar jag har till salu just nu. Jag har just nu 6 hästar i träning plus 2 äldre som jag rider några enstaka gånger i veckan. Eftersom jag tillsammans med min mamma föder upp New Forest ponnyer och halvblod, har man ju alltid yngre förmågor som ska på börja sin utbildning.
Just nu skulle jag behöva börja med två stycken 3 åringar och eftersom tiden aldrig tycks räcka till måste dessvärre någon bort.
Alla våra hästar växer upp på lösdrift i stora hagar allt för att öka deras välbefinnande och hållbarhet. Vi är extremt nogranne med fodret och har alltid en individuell foderplan för varje häst. Alla hästar är uppväxta i flock på minst 6 hästar för att verkligen få vara häst och för att bli trygga och starka. Vi hanterar dom även från tidig ålder för att få hästar som är trygga med människor och positiva till arbete.
De yngre New Forest ponnyerna är mina och min systers gamla tävlingsponnyers barn eller barnbarn. Vi tävlade framgångsrikt på våra ponnyer upp till MSV hoppning och red mycket dressyr och startade även fälttävlan. Alla ponnyer är topp stammade!
Just nu tänkte jag sätta ut några på annons, vi kommer inte att sälja alla men den som först blir såld blir såld. :) alltid lika trist dom blir ju lite som en barn, men just nu känns det nödvändigt eftersom jag måste ha tid med alla yngre!
Här kommer en kort presentation av några av våra ponnyer:
Fredriksbergs Aida:
Svart sto född 2006, 147 cm e. Fredriksbergs Kavat (som gått svår hoppning och Europa mästerskapen i fälttävlan och vars pappa är super hingsten Denni) ue. Möllegårdens marcopolo.
Aida har haft ett föl, Träfallets Kiwi
Aida rör sig super, 39 poäng på utställning (1 poäng från guld) tävlad LB dressyr med 60 % som unghäst och tävlad LC hoppning. En super ponny som hoppar fantastiskt, tränar som sett henne tycker att hon är super fin!
Snäll i all typ av hantering, en glad vacker ponny som kommer gå långt med rätt matchning!
Träfallets Instyle:
Sto född 2008 ca 146 cm e. Fredriksbergs Kavat (samma som Aida) ue. Korholan Lumiokko (vår egen hingst som vi importerade från FInland. Där han gått nordiska mästerskpen i FEI dressyr med en 3e placering: blev hopphäst hos oss och hoppade med en enorm kapacitet men tävlades aldrig högre än LA. En fantastiskt snäll hingst som nedärver ett otroligt psyke!)
Instyle är en känslig ponny men med nerv. Otroligt okomplicerad gör alltid sitt bästa och vill alltid göra rätt! En super trevlig ponny, som är välbalanserad och har lätt för sig. Bara hoppa upp och styra så fixar hon det mesta! Snäll i all typ av hantering. Tittar inte på något uta går som tåget vart man än styr!
Träfallets Krumelur:
val född 2010 tror han blir ponny
e. Eshovs otto u. Fredriksbergs Molly (super ponny med placering i msv hoppning, super fin i dresyren och går som en klocka i terängen) ue. Jolly Roger (en fantastisk ponny som gått SM inom alla discipliner och högra med olika ryttare) En vaken pigg ponny med mycket energi. Enormt lovande inom alla discipliner! fixar allt i hoppning med lätthet och tycker det är fantastiskt roligt! en riktig super ponny för framtiden!
Träfallet Joy
sto född 2009 (c-ponny)
e. Korholan Lumiokko u. Fredriksbergs Nova (En fantastisk ponny som jag själv ridit med placeringar och vinster upp till MSV hoppning och som ven gått teräng. Novas pappa är den berömda hingsten Denni.)
Joy är super söt, vaken och alert med nerv. Hennes absoluta styrka är hoppningen! Jag har aldrig sett en ponny hoppa som hon. Mycket energi kommer in och löser alltid hindrena helt perfket. Hoppar med grym teknik och vilja, precis som hennes mamma! En snygg ponny med 3 bra gångarter. Allti mysig att hålla på med och snäll i all typ av hanterig!
Vi har även fler ponnyer yngra och äldre, men nu har ju presenterat dessa lite kort! :)
Ska försöka leta reda på fler bilder framför allt på Aida som jag vet att det finns uppsuttna hoppbilder på någonstans! :)
Stackars Kiwi
I Fredags hittade vi vår lilla 3 åring Kiwi med en pinne i ögat... Vi kontaktade vår veterinär och hon säger att vi ska försöka dra ut pinnen.. vilket absolut inte gick, inte ens med tång! På lördagen kommer veterinären ut och försöker med peang och sederar hästen. Inte ens då får vi ut pinnen. Jag kan ju utan tvekan säga att detta är det absolut äckligste jag någonsin sätt, tänker definitivt bespara alla läsare från synen! pinnen stack upp ur ögat ca 6 cm och gick lika långt in. Till och med veterinären sa att hon aldrig sett något liknande i ett öga. Fick i alla fall åka in till Ulltuna akut på söndagen för operation. Kiwi som inte varit hemmifrån speciellt mycket var så snäll, gick direkt in i transporten både dit och hem. Riktigt mysig häst att åka ut med även om han inte tyckte det var så trevligt att träffa alla veterinärer och veterinärstudenter som pillade honom i ögat och gav honom massa sprutor. Under operationen lyckas dom ta bort hela pinnen som lyckats fastna i skelettet hela vägen in i bihålorna! Hämtade hem honom i går kväll, så jag sköter själv eftervården, mycket medicin och ögonsalva, så hoppas vi att han ska bli helt bra! Tycker redan det ser bättre ut ch jag tror faktiskt att han ser på det ögat. Så nu är det bara hålla tummarna för att det inte blir några komplikationer i bihålorna och att det inte är några mikroskopiska stickor kvar från pinnen! Kiwi i alla fall hemma och under behandling. Inte det lättaste att stoppa in salva i hans öga dock! Men jag kämpar på och försöker få honom att låta mig göra det utan att jag ska behöva tvinga honom. Gick bätte idag än i går kväll. Det är bara så typiskt att sånt här alltid händer när jag är själv hemma och har hand om alla hästar och hundar! Men håll tummarna för att allt går bra så slipper han bli av med ögat! även om hästar klarar sig rätt bra utan ett öga, titta bara på Malin Bayards häst Tornesch! ;)
hade ingen bättre bild på honom på min dator ;)
Tänkvärt
Publicerat 2013-11-10 09:46:00 i
Allmänt
Tyckte det här var väldigt bra skrivet av Craig Stevens så vill dela det med alla! Tänk om alla kunde tänka så här när dom är med sina hästar!
"Find the horse's mind and you have the body. Try and take the body without the mind and you have nothing. The secret to upper level work or even basic work is to get the horse to want to obey.
Aggression will never achieve this result. Only gentleness and kindness will and can make the horse want to be with you.
It is not the engagement of the rear legs which makes good dressage. It is the engagement of two minds; horse and human which brings success.
The horse knows how to engage its body and the human knows how to ask with kindness. This is a gift given in love and lightness and not some kind of pretense of leadership which uses force."
"Hästar är inga människor"
Publicerat 2013-11-08 13:09:30 i
Allmänt
Var bara tvungen att länka till den här! Jag är själv expert på att "förmänskliga" Doris. Fryser jag fryser liksom Doris. jag vet att jag inte är ensam om att känna så här, och jag försöker faktiskt bättre mig. Doris är inte rakad i år och hon går med ett 100 grams regn täcke, även om jag ibland vill sätta på henne tjockis täcket när jag själv fryser ;)
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm
hovböldstider
Publicerat 2013-11-08 13:01:01 i
Allmänt
Mammas lilla häst Maya har haft lite ont i foten. I dag när jag tog in henne var även benet svullet. Det har gått väldigt fort och så är hon halt med en varm fossing med puls, därför misstänker jag att det kan vara en hovböld. Det är inte heller ovanligt att hästarna får hovbölder när man tar av skorna. Inga skor = ökad blodcirkulation i hovarna, vilket i sin tur kan led till just hovbölder. Tog av skorna på Doris i början av sommaren, gick kanon bra en månad sen helt plötsligt halt. Inte halt på samma sätt som Maya, men Doris har väldigt hög smärttröskel så hon går i alla fall. Det jag gjorde med Doris var att använda microströmmen. hon fick stå i en hink med vatten och ha hovarna i sen satte jag en kontakt i vattnet och en under framknät. Doris blev bra på en vecka! Nu ska jag testa samma på Maya. blir det inte bättre på några dagar får jag ringa veterinär, men skulle helst vilja undvika det. Om man tar in en häst på klink med hovböld skär dom upp hoven och gipsar, därefter blir det boxvila. Som hästfysioterapuet så ska man alltid minska hästens lidande om den är halt/ har ont osv. Jag tog beslutet att behandla själv först för att försöka dra ut hovbölden snabbare, dessutom om det fungerar så slipper hon veckor med boxvila och kan vara ute med sina kompisar :) därav varför jag inte börjar med att tillkalla veterinär!, vet att Maya skulle bli mycket olycklig om hon bara fick stå i en box hela dagarna. Microstömmen är något jag använder mig av till mycket, den bidrar till snabbare läkning av muskelskador, senor och verkar även smärtlindrande och kan lossa muskelspänningar. Vilket är en av få alternativ behandlingsmetoder som faktiskt visat sig ha evidens (enligt nya ridsport).
l
Doris från i somras :)
Lyssna på hästen!
Publicerat 2013-11-07 13:50:00 i
Allmänt
Hästar kan inte prata. Inte med ord och inte med samma språk som vi gör. För den sakens skull betyder inte det att hästar inte kan uttrycka sig och kommunicera. Om vi bara lyssnar på allt hästen har att säga kan vi lära oss mycket. jag tror inte att det finns några elaka hästar, bara hästar som är missförstådda och som i sin sista utväg att få fram vad den känner kanske bits eller sparkas. ska det behöva gå så långt? Jag vet, att bara jag lyssnar, har alla mina hästar massor att berätta för mig. Hästar kan precis som vi människor ha dåliga dagar, och det är upp till oss att lyssna! Om du har en dålig dag, tvingar du dig själv att göra massa saker som du inte vill, som kanske rent ut sagt tar emot i hela kroppen.. skulle inte tro det! Har du ont i benet sticker du inte ut och springer milen! Hästen kanske också har ont någonstans eller bara är deppig och kanske inte vill gå ett super hårt träningspass. Hästar är otroligt snälla, lite för snälla för sitt eget bästa skulle jag till och med vilja påstå. Det går absolut att rida och kontrollera sin häst med styrka och dominans, frågan är bara hur bra resultat blir, jag tror inte på det i längden. Jag vill ha friska glada hästar som tycker att det är roligt att vara tillsammans med mig och som vill ställa upp och ta i lite extra när det krävs. Den relationen tror inte jag att man kan få om man inte lyssnar på vad hästen har att säga. Ställ en fråga till hästen vänta och du kommer få ett svar. Kanske inte det svaret du hade räknat med, men ett svar på vilket sett hästen tolkade din fråga. När kommunikationen blir bättre kommer du oftare få det svar du vill ha, men inte genom att bestraffa hästen för att den svarade fel. En hjälp i taget så blir kommunikationen lättare. Hur förvirrad skulle inte du bli om du va häst och någon samtidigt tryckte med benen, spände sig i kroppen och drar i tyglarna? säkert 10 olika frågor på en och samma gång. Kom ihåg att en häst kan känna en fluga på sin rygg. Så den kan garanterat känna vad du gör. Vi har valt att rida på våra hästar, hästen har inte bett om att få vara där. Försök prata med hästen på hästens språk och resultatet kommer bli förvånansvärt. Alla hästar kan i det fria göra svår rörelser. Varför går det helt plötsligt inte när ryttaren hoppar upp på ryggen? jag tror i alla fall inte att det är hästen som är problemet! Försök prata med mjuka näst intill obefintliga hjälper och du kommer märka att hästen kan göra helt otroliga saker! :)
Hästens bästa!
Publicerat 2013-11-02 06:30:51 i
Allmänt
Kunde inte sagt det bättre själv!! Bra skrivet av en av mina bästa vänner som tycker precis som jag när det gäller hästar! :) hästens bästa framför allt!!
http://cvastar.blogg.se