Ponnymätning och tankar kring lastning

 
 

I dag har vi varit på Täby galopp och mätt 4 ponnyer. Joy, Ice Cream, Goderik och Aida fick följa med den här gången, men vi kommer nog få åka en sväng till så att Instyle, Kiwi och Krumelur också får mät intyg. Mät intygen är giltiga i två år om man mäter ponnyerna när de är 4, 6 och 8 men mäter man dom när dom tex är 5 måste man mäta dem även när de är 6. Så därför blir det nog en sväng till med även de andra i år, eftersom de är två 4 åringar och en 6 åring.

 

Veterinären och mät-männen tyckte i alla fall att alla våra ponnyer var super fina och skötte sig exemplariskt!

 

Vilket dom gjorde! Joys första gång hemifrån vilket inte märktes ett dugg! Ponnyerna gick direkt in i transporten både dit och hem, vilket inte alla ponnyer gjorde! När vi kom dit var det några stackare som försökte lasta in sin ponny. När vi sen var klara några timmar senare höll de fortfarande på. Jag hjälpte dem och då gick det lättare. Det folk glömmer när det gäller lastning är att man även kan träna på det, vilket jag gör med alla hästarna, även de yngsta. 

 

Oftast lastar man när man ska någonstans, vilket nästan alltid innebär att man har bråttom någonstans, vilket medför att man väldigt ofta är stressad. Hästarna känner det och uppfattar det som obehagligt, vilket i långa loppet innebär att hästarna förknippar lastning och åka transport med en obehaglig känsla. Lastning är redan något som är onaturligt för hästar. Att bli instängda i en liten låda, är väldigt mycket emot hästens natur. Därför måste lastning ske på ett sätt där hästen får förtroende och känner sig lugn. Vilket inte sker om man bara lastar när man är stressad. Därför tycker jag att det ska vara lika viktigt att träna på att lasta hästarna som att träna på andra saker. På samma sätt som att det är lika viktigt att arbeta på relationen med sin häst som att träna på övergångar och skolor. 

 

Summa summarum av dagen var i alla fall att vi hade med oss 4 fantastiskt fina ponnyer där Goderik och Aida slutmättes som d ponnyer 147 cm. Joy blev mätt till 138 cm och Ice Cream 135 cm = två D ponnyer och två C ponnyer mycket nöjd med dagen! :)

 

Fina bilder från en helt underbart fin dag med super fina ponnyer!

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0