Nytt projekt!

Nu har jag lite nya projekt på gång.
 
Ska börja rida en annan liten fin hopp 4 åring, min veterinärs häst. Ett jättetrevligt sto som är känlsig och trevlig att rida. 
 
Jag har ju inte ridit andra hästar än de jag har hemma på ett år nu, så det var väldigt spännade att åka dit och rida en häst som inte är inrdien med lättahjälper. Men alla hästar förstår mjukhet och snällhet så det gick jättebra! 
 
Det ska bli väldigt roligt att få chansen att utvecklas tillsammans med denna jättefina häst! Det är även roligt att jämföra mina egna två 4 åringar med denna, och jag känner verkligen att ju mer noga man är med grunderna ju hållbarare, lydigare, mjukare och mer harmonisk häst får du!
 
Inga genvägar! (nu är ju detta inte min, men jag tänker att jag ska försöka göra mitt bästa för att rida på "mitt sätt" och ändå uppfylla målen som ägaren har för hästen!) hoppas att det går! :)
 
 
 
(väldigt fin och söt och lite lik Karisina) 
 

"handen ska inte kontrollera utan känna hästens tankar"

 

Sluta dra ihop hästen! rollkür!

 

 

 

Här kommer mina tankar och funderingar kring ett blogginlägg från epona.tv, vill ni läsa hela kan ni följa länken längst ner på sidan.

 

Det värsta är att det är så otroligt sant! Gå in och kolla hästannonser eller hestnet, det är inte många bilder där hästar rids, som hästen faktiskt har nacken som högsta punkt. Hästarna går med nosen bakom lodplan och är på så vis ”ihop krullade”

Det är inte fint! Däremot vet jag att vi växer upp med att vårt största mål är att hästen ska "gå på tygeln" alltså gå ”i form”. Saken är bara den att formen kommer när hästen är stark och redo och bär sig själv! Den kommer inte av att vi drar i tyglarna, eller sätter på diverse hjälptyglar! Handen ska bara vara följsam, kontakt som får lära sig är för mycket, det är så otroligt mkt mindre, tyglarnas vikt kan du ha som riktlinje! En korrekt form är dessutom när nacken är som högsta punkt och nosen i lodplan. Kolla själv FEIs riktlinjer! Däremot är det extremt sällan du ser en häst som faktiskt jobbar i en korrekt form. Den korrekta formen kommer av att hästen är lösgjord och faktiskt bär upp sig själv, alltså via bakbenen och muskulatur och ligament i nacken. När hästen går för djup bryter man av kedjan av muskler. Exempelvis så kan inte nackens ligament och muskulatur bära upp huvudet. Varför tror ni att det är så otroligt vanligt att hästar blir skadade, halta eller annat? Dessutom hänger kroppen och den mentala biten ihop. En häst som inte mår bra i kroppen kommer bli stressad, eller må psykiskt dåligt vilket i sin tur kan leda till mer problem. En mycket ohållbar cirkel som aldrig kommer leda till något gott.  Sen att människor generellt är extremt dåliga på att läsa sina hästars hälsa är ingen nyhet. Hästar som bockar gör det av en anledning, hästar som vägrar gå gör det av en anledning, hästar som reser sig eller bits gör även det av en anledning. Däremot förstår ryttaren sällan varför och det vanligare att man säger att hästen är dum och bångstyrig än att man faktiskt försöker förstå orsaken! Hemskt om ni frågar mig!

Jag håller med artikeln och en förändring är på sin plats! jag jobbar för att förändra och hoppas få med mig fler! I långa loppet kommer alla vinna på det, framförallt hästarna! Återigen snabba lösningar leder till problem i framtiden. En häst som går i fel form kommer få problem i resten av kroppen! 

"So you're selling your horse. You want to show him off in the best possible light in the sales ad. You get someone to take a bunch of photographs of your riding and then you select the one or two unfortunate moments in time where he happens to duck behind the vertical for your advertisement.

Why would you do that? I'll tell you. You either use a photo of your horse going behind the vertical in a sales ad because you don't have any photos where he's not behind the vertical. Or you do it because you think he looks prettiest that way or because you think others will think he is prettier that way. Or all of the above. You certainly don't deliberately use a photo of what you perceive to be incorrect training to advertise your riding horse for sale. This study confirms what König von Borstel and McGreevy say in their editorial: ”the trend for hyperflexion is trickling down to the grass roots” which highlights the importance of doing something about it."

- See more at: http://epona.tv/blog/2014/october/vertical-limit#sthash.Osh3PILK.dpuf
 
 

Det finns inga kortsiktiga lösningar som inte leder till problem!

 
 

Nu har Craig varit hos oss! Alltid lika roligt och lärorikt! :)

 

Speciellt roligt var det att han sa att Doris är en helt annan häst i dag än vad hon var för ett år sen! Otroligt mycket mer muskler på rätt ställen och mentalt, och ridmässigt helt annorlunda! Tänk att för ett år sedan visste han inte ens om hon skulle hålla för någonting! min fina lilla prinsessa! fick massa tips och började jobba med små hinder och bommar mest fokus på mig och min sits. 

 

För mig har aldrig höjden varit det viktiga, inga hinder är höga eller svåra om man är väl förberedd! Sen måste både häst och ryttare bara vara modiga nog att hoppa större hinder och det är jag helt övertygad om att både Doris och jag är! ;)

 

Fick även beröm för både Karisina och Lillan han tycker båda är två trevliga, positiva och korrekta hästar och att träningen gått framåt! Dom är ju inte lika "förstörda" som Doris, så där kommer ju allt gå lite lättare. Otroligt kul att börja två hästar rätt!

 

Det där med förstörd tycker jag är svårt att förklara, Doris var verkligen inte en häst man upplevde som stressad eller pressad, eller för den delen ”förstörd”. Man skulle beskriva henne som en ärlig, pigg och hoppglad häst. Doris har ALDRIG stannat på hinder och jag fick alltid massa beröm över henne på tävlingar och träningar. Vi blev placerade i nästan varje start på de sista tävlingarna vi gjorde tillsammans upp till 130 nivå.  Ändå kända jag verkligen när jag träffa Craig att han hade rätt!

 

Jag skulle aldrig kunna pressa en häst nu när jag vet allt jag vet idag, Allt går fortare och resultaten blir bättre om hästen är mentalt och fysiskt redo. Blir så ledsen när personer pressar sina fina hästar (de flesta är absolut inte medvetna om att de gör det) Kortsiktigt vinner du kanske men på långsikt är det ohållbart! 

 

Personligen vill jag hålla på med hästar länge, därför vill JAG lära mig så mycket som det bara går och när jag och hästarna är redo då kommer vi ut på tävlingsbanorna igen. Och det kommer inte ske om vi verkligen inte är både mentalt och fysiskt redo! Sen är jag medveten om att det jag gjort på ett år, kommer ingen inom den "moderna" ridningen lyckas med om det inte ändrar sin ridning och börjar lyssna och förstå hästen. Hoppa runt banor är inget svårt, det är bara skänklar på och styra, fungerar alldeles utomordentligt upp till MSV nivå. Högre fungerar det om du har en tillräckligt bra häst! Tro mig, jag vet. Men att mentalt styra hästen och endast med så otroligt små hjälper, snarare genom att ge och öppna upp med benen än det motsatta, genom dessa små fina hjälper få hästen att göra alla de absolut svåraste rörelserna. Det är en utmaning. En utmaning som dessutom inte är svårare, du måste bara slå hål på allt du tidigare lärt dig och framför allt ändra din syn på ridning och träning. Vill du vara felfri jämt och göra det på riktigt med fler hästar och verkligen tillsammans med din häst, då är det nog på tiden att lära sig rida.

 

Jag har alltid fått beröm för min ridning och för Doris, men så här i efter hand blir jag nästan arg! Den skillnaden jag och Doris har gjort på ett år är enorm! Jag ska vilja påstå att varken jag och Doris är densamma som vi var för ett år sedan! Vi båda har utvecklats till det bättre och vår relation har förbättrats!

 

Fördelarna är att när grunderna sitter, behöver den bara förbättras, sen är man på topp! låter kanske pretentiöst men så är det och din häst kommer tacka dig! Det finns inga kortsiktiga lösningar som i långa loppet inte leder till problem! Tänk på det!

 
 

Craig Steven snart på Träfallet!

På måndag nästa vecka kommer Craig hem till oss för att hålla privat lektioner i 3 dagar!!!!
LängtarLängtarLängtarLängtar!! :D
 
Har inte riktigt bestämt än hur många pass jag ska rida, men man måste ju passa på när han är i Sverige, dessutom är det sista gången för i år han kommer, nästa gång blir liksom i maj!! 
 
Planen är i alla fall att rida minst 2 pass på Doris, förhoppningsvis 3 varav minst 1 hoppning!!! Äntligen ska vi börja hoppa! Hon har aldrig känts mer redo så det ska bli super spännande! Måste dock erkänna att jag är lite nervös, vet inte hur mkt ändringar Craig kommer vilja göra. Det är mycket därför jag inte har velat börja hoppa henne själv än. Men mer om det i nästa vecka! :)
 
Sen ska jag så klart rida minst 1 pass var på Lillan och Karisina. Båda börjar bli super fina, extremt olika varandra men det går i alla fall framåt varje dag! 
 
Finns platser kvar om någon vill vara med! Då är det bara kontakta mig! (Man måste ha varit på hans teori föreläsning)
 
 

Äntligen!

"The aids in dressage need to be precise without causing disruption. Such precision is the result of two minds working together; horse and human.

So it is not just a matter of studying the aids and some technical knowledge but also a matter of when and how the aids are applied. It is also not about the appearance. A rider or horse can look right without really getting it.

The horse must always be the center. The rider must always be willing to submit and find harmony in the basic movements of the horse. This is not a matter of just the method used but it starts with listening/feeling what is present. Calm is always the guide.

To be most effective in training, a skilled rider not only considers the "correct" moment but also knows how to produce a slow deep breath in the horse. Such breathing produces the most effective suppleing.

The short rapid breathing produced in what most people would call dressage does not create the same effect in the horse. It is not about bending the horse this way or that but keeping and using a calm focused movement.

The educated rider learns to use the walk properly but based on the way "dressage" is done today, the walk is not accessible in this way. So it is that to discover dressage is a willingness to go beyond and to pass into what is happening in the moment.

Gentleness, kindness and lightness are the three things a rider must find to understand, experiment and go beyond what is called "dressage" today. Harmony is always possible but only possible when the mind is awake to the moment." - Craig

 

 

 

Äntligen satte Craig ord på något jag gått och fundert över så länge, framför allt när jag ska förklara för mina elever hjälperna, eller snarare när de använder "rätt" hjälp och hästen inte förstår. Det kräver ett lugn hos ryttaren och att man "väntar på hästen". Det måste få ta tid och återigen kan jag inte trycka på hur viktigt jag tror att det är man faktiskt inte bara gör saker för görandets skull, utan lyssna på hästen och se vad den har att erbjuda idag! Less is more! Grundproblematiken är att vi vill för mycket, hästen måste få visa att den också kan! och eftergiften till följd av en hjälp, är viktigare än själva hjälpen, luddigt uttryckt, men en hjälp som inte följs av en eftergift ger inte hästen en chans att faktiskt svara på frågan och utföra det vi ber dem om!
 
För mig är "the correct" moment, när du och hästen är så sammanlänkade att du tänker en sak och hästen utför den. Du rider hästen mer på eftergiften än "stora" hjälper. Du kan få hästen att på utandning sträcka minsta lilla kota i kroppen för bättre avslappning. jag tänker mig det mycket som yoga för oss människor. Doris och jag har börjat komma till denna nivå och det är fantastisk när varje steg är så otroligt genomarbetet att du verkligen kan känna och se att alla muskler är inkopplade på ett avslappnat och bra sätt för att förflytta hästen ett steg! När man känner detta kan man verkligen förstår varför skritten är den viktigaste gångarten! 
 
 
 
 

Lösdrift vs. box

Hittade en artikel på hippsson om lösdrift jämfört med uppstallningsom jag verkligen gillade!
 
Det roligaste är att fler och fler börjar förstå vikten av att ha hålla häst på lösdrift.
Lösdrift ger friskare, hållbarare och gladare hästar! Hästen får en chans att verkligen vara häst!
 
När vi flyttade ut på gård år 2000 byggde vi en lösdrift där tanken var att ha unghästarna, då blev vi anmälda för att hålla hästar på lösdrift, nu börjar äntligen alla förstå att hästar är gjorda för att röra sig och mår bättre av det! Helt sjukt att det då ansågs typ som djurplågeri att ha häst på lösdrift. Hästar är inte människor!!!
 
Just nu håller vi på att bygger en till större lösdrift för att kunna ha fler hästar ute denna vinter, och alla våra hästar går fortfarande ute på bete, vilket de förhoppningsvis kommer kunna göra till slutet av oktober (sen är det lag på att det måste kunna gå in)
 
Man får inte glömma att hästar är hästar och inte som vi, jag måste typ säga det till mig själv varje dag. Tycker så synd om dem när det börjra bli kallt på nätterna :)
 
Men hästar håller värmen genom att röra sig och äta, vilket de kan göra när de går ute i stora hagar, men inte när det står i en box. De som kan hända är att de får lite mer päls, men då får man väl sätta på ett täcke när det regnar så det inte blir blöta och kalla. Man ska komma ihåg att det finns studier som visar att en rakad häst klarar upp till 10 minus utan att frysa. Det som gör att en häst fryser är brist på rörelse och för lite mat. Sen kan även vind och regn påverka.
 
här kommer hela artikeln! verkligen läsvärd! http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/box-ger-fler-skador-an-losdrift.htm
 
 
RSS 2.0