Funderingar på inlägg från hippson - "Svårt att avläsa stress hos hästar"

En vän på facebook publicerade en länk till denna artikel som är publicerad på hippson. Jag läste den och har funderat mycket kring detta. http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/svart-aven-for-proffs-att-avlasa.htm

 

För det första är jag glad att jag verkligen har gjort det, att jag inte bara köpt allt som står rätt upp och ner, vilket jag vet att många gör. Jag var heller inte svårövertygad för inte allt för länge sen, speciellt inte när det stod att det var en undersökning som gjorts av proffs och forskare samt veterinärer.

 

Men inte nu längre, för det är många kriterier som spelar in för att en häst ska känna stress. Det jag absolut håller med om är att många proffs inte kan känna av när stressnivåerna ökar hos hästen. Hästar precis som vi människor mår inte bra av stress och det bryter långsamt ner oss och gör att vi går sönder, både fysiskt och psykiskt.

 

Doris var extremt stressad för ett år sen, hon verkade alltid cool lugn, uppförde sig alltid exemplariskt på tävling och träning, Var snäll i all skötsel och hantering, en typiskt trevlig häst i alla hantering och ridning, hon var alltid snäll att rida, kunde vara lite pigg ibland men aldrig göra något dumt.

 

Nu vet jag att hon var extremt stressad och det är hemskt att veta att man har utsatt henne för all press. 

 

kort och gott här kommer ett litet utdrag från artikeln ovan:

 

"Oense om huvudpositionen
Forskarna hade tio hästar som reds enligt ett förutbestämt program. Hästarna filmades och forskarna mätte vissa beteendeparametrar, kortisolnivåer i saliven (utsöndras bland annat vid stress) samt ögontemperaturen. Alla används de som metoder för att göra en objektiv bedömning av hästens stressnivå. 
Filmerna bedömdes sedan av fyra veterinärer, fyra instruktörer och fyra professionella ryttare. De fick poängsätta sju punkter; avslappningsgrad, energi, samarbetsvilja, elasticitet, förtroende, motivation och glädje.
Det visade sig att bedömningarna och mätningarna inte verkade stämma överens. Kortisolen i hästarnas saliv ökade när de hade en låg huvudposition. Och ögontemperaturen ökade när de hade nosen bakom lodplanet. Men när hästarna bedömdes fick de överlag sämre poäng när de hade högre form och nosen framför lodplanet. 
Bara tränarna tyckte att nosen i lodplanet var ett positivt tecken. De andra gav låga betyg på de hästar som gick så, generellt satte de i stället högre betyg på dem som gick bakom lodplanet och lågt." 

 


För det första måste man ha i åtanke att det tar tid att få upp en häst i en form där den ska gå med nacken som högsta punkt och nosen framför lodplanet. Det är många ligament och muskler som spelar in. (Hästen bär upp huvudets vikt med hjälp av ligamenten i nacken, halsen och som sedan går över i ryggen.) Hästen måste tränas för att gå i den formen och då menar jag inte forcerad träning där du tvingar hästen att ha huvudet i en viss position. Hästen måste för det första hitta sin balans och använda sin kropp korrekt, vilket inte heller kan ske genom forcerad träning, tex longering med inspänningstygel där den bara springer runt runt. Vissa hästar har en bra balans och bärighet från början, vilket underlättar, men dessa är dyra och de flesta hästar har, precis som vi människor någon snedhet eller annat fysiskt problem.  Angående formen "lång och låg" så riskerar du att som artikeln skriver öka stressnivåerna hos hästen, anledningen tror jag är för att "lång och låg" riden som vi ofta ser, inte är en bra "lång och låg". För det första rider vi hästarna oftast framåt (falsk framåtbjudning) vilket resulterar i att hästen får allt för mycket vikt på framdelen. (Vilket den redan har med oss på ryggen!). Vi rider alltså hästen ur sin egen balans, därför tror jag att stressnivåerna ökar. 

 

Det jag vill säga är alltså att artikeln säger inte ett skvatt, det beror helt på hur redo hästarna är för det som de utsätts för. Målet med din ridning bör vara att du ska kunna rida hästen med bärighet i balans i alla gångarter med huvudets position både låg och hög

 

(Hästarna får både utstå stress, press och tryck, hästen kan inte för den arbeta optimalt, nacken är inte högsta punkt vilket innebär att, många "andra" muskler än de som ska bära upp huvudet får kompensera)
(På båda dessa bilder har hästen nacken som högsta punkt och endast en lätt kontakt på bettet. även sista bilden, där stången knappt rörs)
(jag och Doris tidigare i sommras, inte lika stark i bakbenen, som hästarna på bilderna ovan, plus att jag inte är lika skicklig än ;) Men vi jobbar på det :) det finns mycket som både förbättrats och som kan förbättras men vi är på god väg och hon är glad och inte lika stressad längre! :) )
 
 

Bett eller bettlöst? nosgrimma?

Bett eller bettlöst nosgrimma/inte nosgrimma?

 

Lite funderingar som jag har gått och tänkt på ett tag… Är det verkligen snällare att rida i bettlöst jämfört med bett? Varför har ALLA nosgrimmor av diverse olika slag på elit nivå?

 

Jag kan inte påstå att jag har något bra svar, men jag tror att fler skulle fråga sig frågan VARFÖR har jag det jag har på min häst?

 

För att alla andra har är inte ett bra svar…

 

Om vi börjar med bett vs. Bettlöst, en bra anledning till att rida med bettlöst är för att man själv inte är tillräckligt skicklig ryttare, det är svårt att vara mjuk och följsam. Det kräver en viss typ av medvetenhet och kroppskontroll hos ryttaren.

 

Men hur bra är det egentligen med bettlöst/ hackamore och allt annat liknande?

 

Jag tror många gånger att ett bett kan vara snällare (då menar jag ett vanligt bett utan nosgrimma).

 

Om ryttaren är mjuk och följsam, ger ett bett utan nosgrimma hästen mer frihet, den kan gapa om den känner obehag och du får ett direkt kvitto på hur avslappnad den är i överlinjen.  Den kan slappna av i käken på grund av att den faktiskt ges möjlighet till att reglera käken (ingen nosgrimma som stänger igen munnen). Ett bett där man med hjälp av tygelns vikt ”kontrollerar” hästen, tror jag personligen är snällast och ger hästen mest frihet att kunna använda sin kropp på ett optimalt sätt, ett stort plus är ju även att hästen ges frihet att andas normalt (vilket den faktiskt gör genom näsan och inte munnen).

 

Doris exempelvis kan inte ha nosgrimma längre för när jag värmer upp i skrittarbete försöker jag få henne att stretcha ut hela kroppen och alla kotor i rygg och hals, när de väl lossnar så vill hon gäspa. (vilket nästan alltid sker i början av passet). En nosgrimma eller ett bettlöst som faktiskt stänger igen munnen, hade hindrat henne från detta. Jag har märkt på henne och även andra hästar att vid arbete från marken när man får en frisläppning av endorfiner genom stretchövningar så vill många hästar gäspa. (jag ser det även vid massage och behandling av hästar, när det slappnar av/en spänning släpper så kan gäspningarna vara ett tecken.) Detta begränsas av att de har en nosgrimma, för Doris del begränsas det även när hon har en vanlig grimma eller repgrimma, hon blir irriterad när hon inte kan gäspa. Så varför skulle jag hindra henne från det, när jag vet att när hon gör det så händer något bra i kroppen!

 

Därför undrar jag om man verkligen kan få en häst att på riktigt slappna av i käken och därmed överlinjen om man inte har ett bett? Jag börjar även fundera på om det kan vara så att bettlöst kanske inte är så snällt som alla tror.

 

Jag säger absolut inte att det är elakt! Personligen tycker jag det är hur bra som helst! Speciellt om man är orolig för att man inte är tillräckligt rätt i tajming eller följsam i kropp (och därmed också hand). Men för den sakens skull kan vi inte komma ifrån att det faktiskt är snarlikt med att rida i bara en nosgrimma...

 

Lite tankar helt enkelt, vilket går hand i hand med nosgrimma. Stänger du igen hästens mun kan den inte röra käken, vilket bidrar till spänning. Tänk dig själv att du går och spänner käken en hel dag….

 

Du kommer då antagligen få ont i

*käken

*nacken

*axlarna

*huvudet

 

Vilket leder till att du säkert kommer bli spänd på många många fler ställen.

 

Det finns forskning som visar att nosgrimmor ökar stressnivåerna hos hästar och även bidrar till ökad spänning i nacke och till följd då även rygg och bakdel. Det konstiga tycker jag är att vi rider med nosgrimma, varför? Behöver vi verkligen det? 

Ja det är fint! Det tycker jag också, men helt ärligt även om man har en som sitter löst, så kan det vara så att den blockerar hästen.

 

Just nu kommer jag inte sätta på Doris en nosgrimma, inte någon av mina andra hästar heller, men kanske i framtiden men jag kommer då veta varför! Och den enda anledningen jag kan komma på är nog för att det är fint! (skulle dock aldrig använda något annat än en mycket löst sittande engelsk utan snokrem!) och då endast vid enstaka tillfällen.  :D

 (Det där går inte om man drar ihop näsan!:) )
 (Aida i en vanlig engelsk)
(Inte ok!)

orsak och verkan, inte alltid vad det ser ut att vara.

Jag har fortfarande ont i ryggen, enligt sjukgymnast är det en disk som hamnat lite snett och trycker på ischias nerven. det var dock svårt att avgöra på grund av att alla andra muskler runt omkring krampade, nu är jag bättre men inte bra. :) 

 

När jag arbetar med hästar vet jag att det inte alltid är det faktiska problemet som är grundproblemet. Många pusselbitar hänger ihop och exempelvis kan en dålig skoning leda till nedre hältor, ridning i fel form kan leda till fel belastning och ryggproblem och onödig stress hos hästar. På samma sätt tänker jag nu kring mitt ryggont, jag har haft ont längre tid men ignorerat, nu vet jag att min kropp sagt ifrån men vet inte vad som är grundorsaken. Jag ska dock kolla upp det här och börja träna lite mer för att bygga upp mer styrka och smidighet. Hästar tar mycket tid, men vill man få resultat måste man faktiskt bry sig om sig själv också, inte bara hästarna. :)

 

Har ridit lite, inte så mycket som jag velat och unghästarna har fått vänta lite, onödigt om något skulle hända och ryggen blir värre. Så har mest skrittarbetat Doris, Goderik, Instyle och Aida. Alla börjar bli super fina! Doris var rena drömmen att rida i morse. Det konstiga är att när jag rider henne känner jag knappt något i ryggen! Vi tränade piaff/passage/trav i dag och travade lite över bommar. Hon är helt fantastisk och bär sig på ett helt annat sätt nu! Hade jag haft någon som filmade i dag hade jag varit lycklig! Nästan så man blir lite sugen på att tävla lite dressyr, men första prio är att börja hoppa igen. Goderik är på nästan samma nivå som Doris men inte riktigt lika stark än. Instyle är inte långt ifrån piaff och Aida gör det hon ska, men är mycket långsammare i sina rörelser plus att jag behöver lite mer "äkta" energi innan  jag kan öka svårighetsgraden för henne.

 

Fina hästar och tänker nog börja jobba med unghästarna i nästa vecka! ryggont eller inte! :)

(Doris och jag i skåne 2012)
(Bäbisarna)
 
(Godmorgon från Aida och Instyle)

"Paying attention"

"Paying attention is the simplest dressage one can practice. Every sensation has meaning. Control is when intent and meaning are in harmony with each other. The purity of the step is something that repeats itself. This is how beautiful songs are sung. This is performance for one." - Craig
 

En häst vill alltid göra rätt, behöver man verkligen sporrar och skarpa bett för att hästen "ska lyssna"? Jag tror verkligen inte det. Eller snarare jag vet att det inte är så. 

 

Du och hästen måste bara börja förstå varandra, eller snarare du måste börja förstå hästen. Sen tar det absolut tid att bygga upp en fin relation med sin häst. Men jag vet också att hästen lyssnar till dina signaler även om du bara tänker dem, hästen lyssnar på dina energier och känner av din sinnesstämning, därför är det så svårt att rida!

 

Doris och min relation går mer och mer åt att jag bara behöver tänka en sak så gör hon det, samma har jag märkt med mina andra hästar.

 

Ta Lillan tillexempel, innan sommaren (betet) föredrog hon att stå med bakbenen lite bakom sig och ville inte stå helt Square (lika mkt vikt på alla fyra benen), vi tränande en del på att jag bara skulle behöva peta på ett ben (knappt nudda) för att hon skulle börja ställa sig bättre. NU gör hon det direkt, finns inte på kartan att hon skulle ställa upp på något annat sätt! Hon börjar förstå vad jag vill, så varför ska hon ifrågasätta? 

 

Jag behöver inte ens be henne om det utan hon ställer sig precis som hon ska. Det är kanske en av et enklaste sakerna Det jag försöker poängtera är att signaler utan våld leder till kontroll utan våld och en bättre relation och kommunikation mellan dig och din häst! Och det är precis samma sak i det absolut svåraste rörelserna som i de allra lättaste! :)

 
 (matte får en Kraaaaam från Lillan :) )

Skrämmande

Va precis inne och kollade lite på epona.tv en mycket bra sida som tar upp mycket omdebatterade ämnen om hästar. Det är en kontroversiell sida som vågar trycka på många ömma punkter inom ridsporten och hur vi väljer att träna våra hästar. 

 

Här nedan följer ett litet inlägg, det väljer att ta upp varför de inte uppmärksammas lika mycket om vi ser smala eller till och med undernärda hästar. Alla som har en häst skulle direkt tycka att det var misshandel om vi såg en smal häst, men vi blir inte förvånade om vi ser hästar som står inne hela dagarna, får mat 4 ggr om dagen, då det står still och äter (fast att de egentligen ska röra sig ca 14- 16hom dagen samtidigt som de äter), ingen skulle höja på ögonen om en häst gick själv utan att kunna nudda en annan häst (fast att de är flockdjur och behöver kontakt med andra hästar), ingen skulle heller reagera om en häst, bockade, sparkade mot skänkeln, piskar med svansen eller gapar vid ridning. (hästar ska ju lyda.....). 

 

Jag tycker att detta är fruktansvärt, sen vill jag absolut inte heller se smala hästar, men jag tycker att det ska vara lika uppseendeväckande som allt de andra! Fler måste börja förstå vad en häst är och börja lyssna på deras behov och inte sina egna! 

 

läs gärna hela artikeln på http://epona.tv/blog/2014/september/glass-houses#sthash.yXxOIKKG.dpuf

 

"Imagine going to an average livery or competition yard and having a look around for any horses who are showing signs of stress. Would you be surprised to see a cribber and a couple of weavers? Hear any box kicking? If the vet came around and scoped all the horses, would you be surprised to see a fair number of gastric ulcers? Go to the tack room and have a look what's in there. See any gadgets designed to cause pain to - or "correct" as it's known -  horses who are failing to perform as wanted? See any crap saddles that don't fit? Yes? Are you surprised? Why would you be? That stuff is common.


Stroll on over to the feed room. Can you see any brightly coloured bags full of sugary stuff most horses should not really be eating because it messes up their teeth, exacerbates their ulcers and fills them up with calories so they can't have as much hay as they need? Are you surprised to find that these domestic horses are spending only two or three hours per day eating while they stand, even though optimal welfare requires them to eat for at least 14 to 16 hours while they walk? Probably not. After all, that's how horse keeping is still generally done.

There might be a couple of stallions living on this yard. See if you can find them. Do they have the possibility to freely interact with other horses or are they isolated? Are they perhaps kept in solitary confinement boxes with a few hours a day in a sterile sand paddock without enough room to run and with nobody to play with or watch over? Are these stallions going mad because of the inferior husbandry available, displaying abnormal aggression towards other horses and towards people? Are they difficult to handle, necessitating the routine use of painful gadgets such as chifney bits and stud chains? Do the owners call this "stallion behaviour"because they are ignorant about the actual, natural behaviour of stallions? Are you surprised yet or is it as you expected?


Perhaps there are brood mares and young stock living on the yard. How is the weaning done? Abruptly around when the foals are 4-5 months, less than half the age they would be if naturally weaned? I thought so. I'm not surprised. Are you?


If the weather is nice, you might head for the outdoor arena and grab a seat on the fence. There are probably some horses being worked. Are any of them showing signs of pain or discomfort? Lashing their tails? Pinning their ears? Opening their mouths? Furrowing their brows? Kicking at the rider's leg or the whip? Rushing? Napping? Inverting? Ducking away from the contact? Refusing to jump? Failing to yield? Resisting the rider's aids in any way? 
If yes, does that surprise you? No? It doesn't surprise me either. After all, that's how things are almost everywhere."

 

- See more at: http://epona.tv/blog/2014/september/glass-houses#sthash.yXxOIKKG.dpuf
 
 

Fina Joy och Ice Cream och duktiga Michelle

Joy och Ice Cream våra fina c ponnyer är hos en jätteduktig tjej, Michelle för att komma ut på tävlingsbanorna lite mer. Båda va ute och tävlade sin andra LB i helgen och båda kom hem med varsin rosett! Så duktiga!
 
Så himla kul att följa deras utveckling tillsammans och jätteroligt att se att en så ung tjej som Michelle har en så sund syn på hästar och deras träning som hon har! :)
 
här kommer lite bilder från helgens tävling på våra fina ponnyer. (joy är hel lillasyster till Goderik, som det finns lite bilder på när jag rider längre ner) 
 
mer info på Michelles hemsida http://kullerstaequestrian.se/
 
 
 

ryggskott

Just nu känner jag bli lite uppgiven, har fått ryggskott eller diskbråck... ska träffa sjukgymnast på onsdag så innen dess tyckte dom att jag skulle avvakta och se om det blir bättre.. typ knapra piller och ta det lugnt (??!!!) 
 
för det första kan jag inte ta det lugnt, det ligger inte alls i min natur att inte göra nått, för det andra hatar jag att äta smärtstillande och andra piller!!
 
Just nu hoppas jag bara att det mirakulöst ska gå över! 
 
Vet inte riktigt vad man ska göra, men tydligen ingenting om man får ont. Jag kan inte varken sitta, ligga eller göra nått utan att det gör FRUKTANSVÄRT ont!!
 
blir nog ingen ridning för mig de närmaste dagarna.... känns lite hopplöst! jag som hade planerat att börja filma vad jag gör och lägga upp lite klipp för att förklara bättre hur jag tänker när jag jobbar med mina hästar. det får dessvärre vänta! 
 
håll tummarna för att det försvinner typ i morgon men helst nu!!!
 
:(

alla hästar kan!! kan du??


Varför jobba hästen med motstånd när det går att jobba hästen med hjälp av avslappning? Det är väldigt svårt att få en häst avslappnad när du jobbar med motstånd och oppositions. Med opposition menar Craig tex att när du rider en öppna, så använder du innerskänkeln till yttertygeln. Vilket får hästen att inte använda sin kropp korrekt. Läs detta och reflektera, lite samma som jag skrev om i går och tidigare hänvisade jag till en film om skillnader på piaff och passage.
 
 
https://www.facebook.com/video.php?v=695221433894306
 
Man kanske förstår lite bättre vad som menas här när man ser den, plus att i alla fall jag hellre hade varit en häst åt någon som red mjukt, känsligt och följsamt istället för hårt.... och återigen man kan säga hur många ggr som helst att man är super mjuk! Jag tror dig när du är så pass avslappnad och följsam i din sits och när dina hjälper är osynliga, hästen glad och alltid avspänd och arbetar med sin kropp på ett för den optimalt sett!
 
Jag är själv inte där än, men jag har i alla fall börjat förstå att jag inte är det och kan göra något åt det! ;)
 
 
"When properly understood the nature, measure and progression of time with the horse and training becomes obvious. When sanity is restored to the horse, and the educated mind has sanity in its grasp, a great calm arises which makes everything possible.

Each horse progresses in its own time and through a self revealing natural process governed by the sum of the mutual wisdom at hand. Fear from anysource is the greatest obstacle. 

The use of opposition as a source of control has limited value. Opposition always creates its own resistances. As a method of control, it is relatively easily learned because in follows human instinct. There is a wide range of skill levels but very few are skilled enough to be able to make the system work. When it does work, it works badly. 

Harmony is far more effective; it is at play when the aids are used in conjunction with the natural movements of the horse. It is more difficult to learn because one must be both mindful and effective in control in ways which are counter to human instincts. It however always works. Every horse reaches its highest level.

Horse or human wisdom are not far from each other. One must learn how to evoke and awaken the horse's wisdom first. To achieve this is to be actively kind, gentle and regular internally and externally. Such actions engender trust and linking which becomes habitual.

Opposition and harmony as systems of control do not really co-mingle well with each other and in the end the horse must be the one chosen but when and how that occurs is about how the individual horse person sees the process. People spend lifetimes in one camp or the other and some spend their life struggling in the middle.

To spend a life in service to another is an honor and a principle of sanity. We have chosen the horse as that path. So it is that as we mature we progress to a dressage based in the harmony of the horse and eventually oppositional systems fall to the wayside. Harmony as a method is the source of our kindness and joy. - Craig Steven"
 
 

eftergift, känsla och tid

"A few things 

1. The longer something takes to work, the longer it lasts.
2. Slow done quickly and quick done slowly are both good ideas.
3. Resistances are something which needs looking into.
4. Space and texture are always worth looking into.
5. Sometimes knowing where to think is as important as what to think.
6. Feeling is or is not a state of mind; have it.
7. (Release, (connect,)( release,) connect)
8. Everything starts in space.
9. Good dressage forgets itself when it sees a horse. - Craig"
 

Blir så ledsen när folk har så bråttom med sina hästar, både unga och gamla. De flesta förstår inte att om grunderna görs ordentligt (inga skippade steg) kommer resultatet vara längre. (Både för dig och hästen). 

Vill man ha en frisk häst länge bör man lyssna på den och faktiskt låta det ta tid!

 

Många undrar varför jag inte börjat hoppa mina unghästar, varför jag inte visat dem på någon kvalitetsbedömning, tävlat dem osv. Jag ser ingen anledning till det. Jag skulle absolut kunna visa båda, om jag pressade dem och hoppade över några steg i utbildningen. Men jag ser absolut ingen anledning till det oh jag skulle förmodligen behöva gå tillbaka senare i deras utbildning. Jag vill ha dessa två hästar länge!! Inte bara tills de är 7, jag ser hellre att grunderna blir så perfekta som vi tillsammans kan åstadkomma innan jag visar dem någonstans. När grunderna väl sitter och är väl genomförda kommer vi inte ligga efter någon annan! Det går framåt med båda, speciellt med den ena och båda kommer få precis den tid dom behöver för att förstå och bli precis så bra dom kan bli! :)

 
 
 

Foderkurs med St.Hippolyt

I går kom ett gäng åter leverantörer hem till oss för att lära sig mer om foderstater och hur man bör tänka när man räknar dessa. Vi gick igenom en del intressanta fall och lärde oss hur vi ska tänka kring foder. 

 

Det viktigaste var ju helt klart att grovfodret är A och O, och det är absolut nödvändigt att ta anlys på den!

 

Nu har de flesta hästarna gått på bete i sommar och börjar komma in för återigen börja ta hö eller hösilage, viktigt att tänka på är balansen mellan energi och smältbar rå protein. Hippolyt har mängder med bra foder som är jättebra komplement till grovfodret, men vi kommer aldrig komma från vikten av ett bra och balanserat grovfoder för att våra hästar ska må så bra som dom bara kan! :)

 

Väntar med spänning på våra analyser så jag kan böja göra bra foderstater till mina hästar! Alla våra går ju fortfarande ute, och har ett hm om vad dom kommer få för kraftfoder i höst och vinter. Ska prova ett av Hippolyts nya på Lillan och Zick Zack. Doris kommer nog få gå kvar på samma som tidigare eftersom hon fungerade så himla bra på det! sen hur mkt för analyserna avgöra! :)

 

 
RSS 2.0