Semester
Så nu åker jag på en veckas välbehövd semester!
Sen jag kom hem från USA har jag jobbat varje dag, Det blir lite så när man är hemma och håller på med hästar :)
Tidiga mornar och sena kvällar, och aldrig riktigt kunna slappna av och bara göra ingenting så nu känner jag att det va dags att vila upp sig lite! :) Klagar inte älskar att vara i stallet varje dag men känner att sol och bad är aldrig fel! Även om det är helt fantastiskt att vara hemma nu när det verkligen börjar bli vår!
En veckas sol och bad blir det för min del. Doris, Lillan och Karisina får en vecka att vila upp sig lite de med! Doris passade ju lämpligt på och gå och få ett lite sår, så hon är lite svullen i ett ben. Hade ute veterinären i dag för att ta bort stygnen på Lillan, hon fick då titta på Doris också och det var inte så farligt. Så ingen träning för henne i alla fall så det var ju passande. :)
Kanske skriver men antagligen inte, vet inte hur lätt det kommer vara för mig att få tag på internet :)
Så om en vecka skriver jag igen!
Ha det så bra allihopa så länge!
Ponnymätning och tankar kring lastning
I dag har vi varit på Täby galopp och mätt 4 ponnyer. Joy, Ice Cream, Goderik och Aida fick följa med den här gången, men vi kommer nog få åka en sväng till så att Instyle, Kiwi och Krumelur också får mät intyg. Mät intygen är giltiga i två år om man mäter ponnyerna när de är 4, 6 och 8 men mäter man dom när dom tex är 5 måste man mäta dem även när de är 6. Så därför blir det nog en sväng till med även de andra i år, eftersom de är två 4 åringar och en 6 åring.
Veterinären och mät-männen tyckte i alla fall att alla våra ponnyer var super fina och skötte sig exemplariskt!
Vilket dom gjorde! Joys första gång hemifrån vilket inte märktes ett dugg! Ponnyerna gick direkt in i transporten både dit och hem, vilket inte alla ponnyer gjorde! När vi kom dit var det några stackare som försökte lasta in sin ponny. När vi sen var klara några timmar senare höll de fortfarande på. Jag hjälpte dem och då gick det lättare. Det folk glömmer när det gäller lastning är att man även kan träna på det, vilket jag gör med alla hästarna, även de yngsta.
Oftast lastar man när man ska någonstans, vilket nästan alltid innebär att man har bråttom någonstans, vilket medför att man väldigt ofta är stressad. Hästarna känner det och uppfattar det som obehagligt, vilket i långa loppet innebär att hästarna förknippar lastning och åka transport med en obehaglig känsla. Lastning är redan något som är onaturligt för hästar. Att bli instängda i en liten låda, är väldigt mycket emot hästens natur. Därför måste lastning ske på ett sätt där hästen får förtroende och känner sig lugn. Vilket inte sker om man bara lastar när man är stressad. Därför tycker jag att det ska vara lika viktigt att träna på att lasta hästarna som att träna på andra saker. På samma sätt som att det är lika viktigt att arbeta på relationen med sin häst som att träna på övergångar och skolor.
Summa summarum av dagen var i alla fall att vi hade med oss 4 fantastiskt fina ponnyer där Goderik och Aida slutmättes som d ponnyer 147 cm. Joy blev mätt till 138 cm och Ice Cream 135 cm = två D ponnyer och två C ponnyer mycket nöjd med dagen! :)
Fina bilder från en helt underbart fin dag med super fina ponnyer!
<3
Förtroende och respekt
Framåt eller framåt?
Nu är det verkligen vinter på riktigt!! Fy tusan va mycket snö det har kommit sen i går... Va riktigt jobbigt att göra stallet i dag när man var tvungen att dra skottkärror i snön!! Men den ligger väl antagligen inte kvar så länge.
Har varit dålig på att skriva om hur jag har jobbat mina hästar, men kan säga att Doris är riktigt fin nu. Jobbar fortfarande mycket på galoppfattningar från skritt och sen från galopp till skritt igen. Typ att jag fattar galopp, galopperar 3 steg i tex. höger sen saktar av till skritt och skrittar några steg sen vänster galopp 3 steg osv. Doris har extremt lätt för att byta galopp. Men har haft lika svårt som bytena är lätt, att fatta galopp på ett bra sätt från skritt och lika så avsaktningarna från galopp till skritt. För bara ett halvår sen blev hon super stressad när jag skulle fatta galopp från skritt och avsaktningarna blev alltid först till trav. Nu gör hon övningen jag beskrev ovan hur lätt som helst, utan att bli det minsta stressad! Så roligt, det handlar nog mest om att jag inte motarbetar henne (omedvetet) utan att jag har börjat slappna av i min sits och kan följa henne mycket bättre.
Det jag menar med att hon blev stressad när jag skulle göra galoppfattningarna förr, är något de flesta inte ens skulle märka... antagligen skulle de flesta tycka att de är normalt och en häst som är "pigg, framåt och het"
En häst kan vara framåt utan att vara på riktigt framåt. Det var Doris. Hon använde vikten och farten i allt men jobbade aldrig på riktigt framåt, i den bemärkelsen att framåt faktiskt ska vara för att de tar i jämt med bakbenen och skjuter på framåt genom hela kroppen. (Lite de jag försökte förklara i inlägget om longering) Det är extremt många hästar som är "framåt" men egentligen inte alls!
Träningen med Doris går framåt hela tiden och snart tror jag att jag ska börja hoppa henne igen! Några små detaljer jag vill ska stämma innan bara. Men det är så roligt att rida just nu när man bara behöver tänka något och hästen gör det! Kul att ha en frisk och glad häst i både kropp och knopp! :)
Har tagit bort stygnen på Lillan i dag också, eller alla utom 2.. så måste ringa veterinären.. jag fick verkligen inte bort dem! Men hon mår bra och är glad, men fy vad arg hon var när hon var tvungen att stå inne några nätter i en box!! Tänk vad en liten (jättestor) ink kan göra! Hon blev i alla fall extremt glad över att få börja jobba igen och ville knappt gå från ridhuset! Hon är bra söt min lilla prinsessa!
Perfekt balans = bra sits
Det är så kul att rida just nu, jag rider inte alls som förr men jag märker stor skillnad, speciellt på Doris. Hon är mycket lugnare nu och gör allt med glädje. Inte för att hon någonsin varit en arg häst. Hon har aldrig lagt öronen bakåt eller försökt bitas. Det kanske kommer låta konstigt men hon är gladare på ögat och mycket mer sällskapssjuk. Hon har blivit en harmonisk häst som mår bra både mentalt och i kroppen.
Mycket av det jag har märkt både när jag själv rider, eller arbetar hästar och även när jag har lektioner, är att det absolut viktigaste är att man måste slappna av både mentalt och fysiskt. Har man för mycket i huvudet kan man inte känna vad man gör med kroppen och därför inte känna eller lyssna på hästen.
Det är väldigt svårt att förklara och det är något jag försökt förmedla tidigare, men man måste förändra sin inställning och sitt sätt att se på saker och ting när det gäller ridning och träning av hästen. Super lätt att säga svårt att göra, men när man på riktigt förstår, får man väldigt fina resultat.
Många vill göra mer, svårare saker galoppera, hoppa högre osv. det viktiga att tänka på är att det finns ingen avancerad ridning utan bara ”nybörjar” ridning som man gör bättre och bättre. Därför är det så viktigt att lära sig grunderna ordentligt innan man går vidare. Kanske låter klyssjigt men ju mer du tänker på det så är det faktiskt så. Men det som måste sitta är sitsen och balansen och självklart i och med det, koordinationen.
Anledningen till att jag tror att Doris mår så bra nu är att hon har fått en bra balans och kroppskontroll. En psykiskt balanserad häst rör sig mer avslappnat och är mer mottaglig för ett lugnt mentalt tillstånd än en häst som inte litar på sin egen balans och kroppskontroll. Precis samma som för ryttaren. Därför är det viktigaste att ha en bra tränare som förstår skillnaden, att hjälpa någon att hitta sin egen balans på hästryggen där man kan känna sig trygg, och för hästen att hjälpa den att hitta sin balans utan tvång och hårda tag. För ryttarens del handlar det om att hjälpa ryttaren genom olika övningar, att få till en bra sits där man kan slappna av och hitta sin balans. Om man som tränare bara fokuserar på att få till en bra sits (utseende mässigt) så är risken stor att ryttaren utvecklas till en ryttare som har skilt på balansen och känslan av korrekthet.
En korrekt sits är en sits som är överens med din egen struktur och grad av avslappning men även i kombination med hästen du sitter på. – Alltså en avslappnad korrekt sits i balans, där hästen kan röra sig optimalt.
Att hitta en bra sits handlar alltså inte om att ”trampa ner hälarna, sträcka på sig, fram med bröstet, bak med skänkeln” (som ni alla säkert någon gång hört en instruktör säga till er) En bra sits handlar om att hitta balansen, som är väldigt individuell men som ger hästen den största friheten och dig den största tryggheten. En balanserad sits ska kännas säker och trygg. Inte bara att de duger utan att den på riktigt får dig att känna dig trygg.
Att hitta en bra balans är simpelt, det måste vara dynamiskt och är kanske inte enkelt. Det är inte en mekanisk process utan en dynamisk interaktion mellan två kroppar som hittar ett gemensamt centrum. Självklart är centret som ska hittas hästen och du måste lära dig att alliera med den. Därför handlar det om både det mentala och det kroppsliga. Först måste ditt ”mind” tränas för att din kropp sen ska kunna tränas. Kanske låter lite luddigt men om du inte kan vara ”här och nu” hur ska du kunna kommunicera med en häst, ett djur som verkligen lever i nuet? Där tror jag den största utmaningen ligger för oss människor. Vi lever i en stressad vardag där vi konstant har mycket att tänka på. När vi tar med oss allt och sen ska ut och rida, tenderar vi att ta med det i både kropp och knopp. Allt vi tänker på, oavsett vad det är, kan bidra till en osäkerhet, vilket i sin tur påverkar vår sits i allra högsta grad.
Så vad är en korrekt sits? Det är något som är individuellt, alla ser olika ut och kan därför inte sitta likadant. När man läser om sits i böcker, finns det alltid en mall för hur man ska sitta men det är fortfarande ett ämne som är svårt att förklara i text. Om du ska förklara för någon som aldrig ätit choklad tidigare skulle du försöka, men till vilken nytta om personen aldrig upplevt det? Känslor är känslor, det är inte ord. Känslor är inte synliga. ”titta framåt”, ”hälarna ner”, ”sitt på sittbenen”; det är bara förklaringar, ord för att beskriva, det är riktlinjer för att hitta din optimala position i sadeln, på samma sätt som man kanske förklarar att choklad är sött och gott. – det hjälper bara om du samtidigt kan smaka, eller när du rider, känna.
Så sitsträning hjälper ryttaren genom att testa olika balanspunkter för att hitta en plats i sadeln där ryttaren kan sitta avslappnat och balanserat i alla gångarter. När ryttaren börjar hitta sin balans kommer hästen ge mycket mer och röra sig mycket friare.
Sitsträning hjälper alltså ryttaren att hitta en bra balans i sadeln. När du hittar en bra balans vågar du slappna av och kan tillåta dig och hästen att fungera som en enhet. Det är ett synsätt där lydnad blir irrelevant men istället kommer all rörelse eller upplevelser ses autentisk och konsekvent.
Det rätta sättet att sitta i sadeln är alltså att vi måste lära oss att känna vad vi känner och njuta av processen att sitta i perfekt balans!
så blev det vinter igen!
svts nya ridprogram
Kollade på ryttareliten som gick på 1an i går kväll! tycker den var bra och skildrade eliten på ett bra sätt! All heder åt Daniel Zetterman, Peder och Lisen! Men alltså hon dressyr "kvinnan" Herre alltså!! Det kan nog vara bland de vidrigaste människorna jag sett. Kan inte förstå varför hon ska ha en häst! Hon kunde ju aldrig vara glad eller nöjd, klappade inte ens hästen, hästen fick inte ens sträcka ut huvudet när den stod stilla! Stackars stackars häst, undrar hur den mår idag...
Dessutom fick man en bild av henne som riktigt bortskämd, hon skulle bara ha mer och mer!
Jag vet att det är mycket slit för att lyckas och jag tycker att Hoppryttarna framstår som extremt mycket mer sympatiska!
Jag brukar inte skriva om andra, men alltså kan inte låta bli! In och kolla så får ni se själva! Annars är det ett program jag tänker följa, alltid kul att se hur de tänker och gör även om jag inte vill rida som dem! :)
sjukling
Så nu hände det, jag kunde visst inte undvika att drabbas av alla dessa baciller som virvlar om kring just nu.. Ligger helt däckad i min säng med magsjuka! Inte kul alls, hatar att känna mig så svag att man knappt orkar upp ur sängen! Jag brukar aldrig vara sjuk och om jag blir det brukar det räcka att sova lite så blir jag frisk, så jag hoppas på det nu med! Har så mycket idéer just nu och så mycket på gång så det här är inte vad jag planerat för! I morgon tänker jag vara frisk punkt slut!
Lillans ink är bortopererad nu och hon är även fixad i tänderna så ingen panik med henne, hon ska inte göra så mycket i alla fall. Miramis den lilla stackaren blev ju kastrerad vilket va lite jobbigt i början mycket blod och ett ganska stort ingrepp, men det verkar även det ha vänt så nu är det bara hoppas att det läker och blir fint! Han tror fortfarande att han är hingst men förhoppningsvis går väl det över snart också. Det är en väldigt fin ponny och han kommer få det så mycket roligare när han slipper ta allt på så blodigt allvar. Alla andra valackerna lekte men för Miramis var det inte lek, utan snarare döda! Sen var han väldigt könsmogen också, vilket inte är jättevanligt för en snart 2 årig häst. Nu är dom borta men han verkar inte lida av det vilket är super skönt!
Förhoppningsvis känner jag mig lite piggare ikväll då ska jag försöka mig ut på en tur med Doris, en liten skritt tur kanske man skulle klara av.
JA!!
Ett annat sätt att se på träning
”With the competitive and comparative mind, the training becomes distorted. There is no space for the horse to be. The tension created by such a mental outlook may bring results of a sort but there are always problems because the relaxation is not complete.
What makes beautiful work is not just tension and strength but the greatest beauty is when there is balance of complete relaxation. Since tension is so easily obtained, the thoughtful trainer spends more time on training the release in all the work.
Relaxation cannot be demanded nor can it be forced. It must be asked for properly and freely given when the horse is respectfully asked. This is where the horse becomes your teacher.
This is where deep listening is so important. One must carefully study the causes you set into motion to see the full effect. This "seeing" is the mark of superior training.” – Craig Steven
Det här är så väldigt sant och något jag verkligen förstår! Kan inte påstå att jag ens hade tänkt på det här sättet för 1 år sedan. Jag gjorde som alla tränare sa att jag skulle göra (Inga dåliga tränare utan många av Sveriges främsta). Doris gjorde som jag sa och allt gick bra. Ändå så var det något som saknades, jag kunde inte riktigt förklara vad, men allting blev glasklart när jag träffade Craig. Eller glasklart är helt klart en överdrift men jag förstår i alla fall hur det kan vara och är definitivt beredd på att ändra min ridning eller snarare mitt sett att se på ridning och träning av hästen, (vilket har varit helt klart det svåraste). Att Doris nu både piaffar och går passage tror jag aldrig jag hade väntat mig och att hon dessutom är lugn, avslappnad och harmonisk är nog det mest fantastiska! Innan var hon en tävlingshäst med mycket nerv… Eller var det kanske så att hon var en häst som inte alls tyckte att hon blev förstådd av sin ryttare?? Snarare det andra alternativet, och så tror jag dessvärre att många hästar har det. Visst vissa har mer ”nerv” än andra, vissa är mer känsliga och inte alls lika förlåtande för misstag som andra. Men det är upp till oss, vi som vill rida på dem att göra det bästa för hästen och i alla fall försöka lyssna på vad de vill säga oss om varför de blir stressade eller nerviga.
Sitsen
Älskar dom här förklaringarn på vad sitsen innebär. Jag tycker att det är så svårt att förklara, men något jag märkt på alla mina elever är att när dom väl börjar förstå vad det innebär att sitta ordentligt, (och då inte på ett mekansikt sätt, utan genom att de slappnar av och lyssnar och känner hästen) är att de alla verkligen försöker och det går jättebra! jag tror inte att någon av dem inte förstå varför vi nu gör så mycket övnignar på lina och syftet med det! När sitsen blir avslappnad och följsam (och såklart även inställningen till hästen) Blir det så mycket enklare att rida och hästarna blir så tacksamma för att äntligen är någon som faktiskt lyssnar på dem! En sak jag har märkt är att det går INTE att vara mjuk och följsam i handen om inte din sits är avslappnad och balanserad!
"The seat is the place where the educated horse person finds the ground to be daring, gentle and fearless. There is a general awareness of the situation which results in a relaxed curiosity which can glimpse the whole training process without losing sight of the smallest detail.
So it is that from such a place, one who is seated correctly has flexibility while being able to be playful without being fixated. This is the discovery of the delight that is in the fabric of all the work.
This is the vision of an illuminated dressage and the whole point of the training of mind and body. It begins with a willingness to surrender yourself and territory to the horse. One seeks and find the balance of a horse person and not a pedestrian.
A mind and a heart which is truly open finds no difficulty in dressage. The resistances in the horse are easily worked with but the resistances we find in ourselves are much more difficult to see and resolve. Goodness in you education proves the truth of this but if it does not seem to be so, then you need to look deeper.
All rider who do not fall off the horse are balanced; on the ground if you do not trip and fall you are balanced too. That said, proper balance is a state of body and mind in which there are no barriers to any movement. The center is never disrupted or sacrificed for any motion.
How can a mind which is restricted by a body which is not placed properly conceive of given situation? It cannot see properly because it cannot get out of its own way. Feeling follows mind and body and is also not separate. Good riding is the engagement of two whole beings and never an erratic interplay of isolated parts. " -Craig
Löshoppning
När jag löshoppar försöker jag bara få hästarna att tycka att det är roligt och att det är avslappnade hela tiden. Ingen press, inga super stora hinder om det inte är redo. Det är inte höjden jag är ute efter när jag löshoppar utan mer inställningen till hinder. Alla är så roliga nu, jag löshoppar oftast själv så det har liksom fått lära sig vad det går ut på. Så nu är det bara starta dom och sen kör dom själva, med en liten pause efter varje gång så jag hinner berömma dem och höja/ändra hindren. Så duktiga! Till och med lilla Miramis som inte varit inne så mycket förstod vad han skulle göra.
Jag ser löshoppningen som en introduktion till hinder, jag tittar på hur hästen löser uppgiften och hur den tänker på hinder. Jag löshoppar inte jätte ofta men försöker hinna med det någon gång i månaden i alla fall. Är hästen det minsta spänd höjer jag inte. Hästen ska gå ut från ridhuset och vara nöjd och känna sig duktig. Det är först då den utvecklas. Jag vill ha hästar som tycker det är roligt att hoppa och som har bra självförtroende när det gäller hinder. Om jag alltid skulle pressa dom och höja massa och de ständigt skulle tycka att det var jobbigt och svårt skulle dom inte utvecklas. Jag ser hellre att det hoppar för att de tycker det är roligt och lätt. När självförtroendet finns där, kan det hoppa hur högt som helst!
Hade en häst en gång i tiden som hade världens hoppkapacitet men han var livrädd för hinder, hur kul tyckte han det var att hoppa egentligen? Inte alls och han ville inte. Så en häst med självförtroende kommer hoppa högre även om den inte har världens bästa kapacitet!
Vad jag även mäker sen när dom börjar bli redo för att komma ut och träna/tävla är att det aldrig har något problem med hindrena, utan endast allt annat som det måste hålla koll på. Hindrena blilr då en trygghet jämfört med allt läskigt runt om kring! Det är ganska skönt att veta att det hoppar allt!
Här kommer lite bilder rån idag men det är från mobilen så världens sämsta kvalitet.
Krumelur 4 år. Hoppar allt och fixar allt! Så himla rolig att titta på när han löshoppar sig själv!
Hemsida
"The seat and the herd"
This is the seat but it is also the herd. In goodness you find your seat and the horse extends its herd. Think on the beauty of the herd and its safety and then sit with reverence." - Craig
Tyckte det här var en väldigt intressant tanke, att sitsen är som en flock! Ett väldigt fint sätt att se på sitsen och flocken. Detta kräver visserligen att man har sett en riktig flock och förstår hur hästarna kommunicerar med varandra. Då helst inte i en vanlig liten standard hage där hästarna är lite väl domesticerade, utan en flock i en hage där det faktiskt kan röra sig över en större yta och med en ordentlig flock där hästarna kan vara hästar på riktigt!
Det är självklart få förunnat att ha det så men det är fantastiskt när man får uppleva det och det kan mycket väl vara därför jag verkligen fastnade för dessa kloka ord av Craig.
Sen börjar min sits verkligen fungera nu vilket verkligen märks på alla hästarna. Det jag verkligen har börjat träna på är tajmingen och hur hästen rör sig. Att jag genom att skapa utrymme för hästen, bara genom att lätta/slappna av med min sits kan få hästen att röra sig åt olika håll. Fungerar på alla hästarna och behöver knappt röra dem! Doris som jag har haft problem med att fatta galopp från skritt och direkt sakta av till skritt från galopp, gör det nu utan minsta problem och blir heller inte längre stressad eller upprörd! Detta beror endast på att jag istället för att vara efter med sitsen och handen nu kan vara med henne. Det bidrar till att hon inte blir störd av mig. Detta är väldigt svårt att förklara om man inte sett Doris och mig! Men jag lovar det är jättestor skillnad! Fungerar även på unghästarna som börjar bli jättefina! Det man ska tänka på är att hästar rör sig dit det finns plats. Om du klämmer med båda benen ska inte hästen vilja röra sig. Om du istället öppnar upp med dina ben följer med hästens rörelse kan du få hästen att göra det mesta! Fantastiskt och en helt underbar känsla!
Saknar att tävla
Det är precis så där jag inte vill att mina hästar ska se ut när man tävlar och tränar. Jag saknar verkligen att tävla, speciellt nu när alla mina vänner åker ut varje helg och tävlar och tränar. Men jag vill inte tävla på bekostnad av hästen. Så där vill jag inte att det ska se ut... då vill jag inte tävla!
Alla mina hästar är jättefina nu och super positiva till allt arbete och allt man gör, det är nästan så nu att man får ett lite ledset öga om man inte hinner med alla varje dag.
Mitt mål är att komma tillbaka till tävlingsbanan, men då tillsammans med hästen. Vi ska göra det tillsammans och båda ska tycka att det är roligt! Inga hårda hjälper eller utrustning. Nu har jag ridit på det här sättet i snart 1 år och både jag och Doris har utvecklats enormt, både på varsitt håll och tillsammans som team! Vår relation har blivit så mycket bättre och snart tror jag faktiskt att vi ska börja hoppa lite igen!