Mottot för all ridning!
Publicerat 2014-05-30 07:54:09 i
Allmänt
Mottot för all ridning skall vara:
"Allt du önskar att hästen ska ge dig, måste du själv ge den, både till kropp och till själ"
Ryttmästare Dag Nätterqvist, Färjestaden, avled den 20 november 2009 i en ålder av 87 år.
Blev lite glad när jag hittade den här idag så sant! Dag Nätterqvist var en otrolig hästperson som har nått enorma framgångar inom främst hoppning, han var en av dem som tidigt ville stämma ridsportförbundet angående roll kür. Han är en idol för mig precis som Ted Nätterqvist som jag funderar på att ta kontakt med när jag ska börja hoppa Doris igen! Tror att han är den i Sverige som kan hjälpa mig på bästa sätt! :)
Här kommer en länk till mer info om Dag Nätterqvist http://www.jakobslund.se/dadde/biografi.htm
Du kommer längre genom att vara mjuk och lyssna på hästen!
Publicerat 2014-05-29 07:17:05 i
Allmänt
Tänk vad mycket man kan göra utan massa hårda hjälper! Här kommer ett citat från Craig och lite bilder på mig och min 8 åriga ponny Goderik <3
"There are correct and incorrect aids. Learning the difference between the two is one of the greatest difficulties. It is a matter of feeling what is natural. The human mind is very powerful and untrained it robs one of the ability to see and instead imposes its own order on experience.
Correct aids are automatically produced when a horse is both calm and free. In the total release of the aids, permitting self carriage in the horse, correct aids are the harmony that the horse creates in the human who is also in self carriage. Can you see the issue?
There is never force. There is never resistance. There is always calm and harmony. Find this place and listen with care to learn what is correct.
Good dressage is experienced and not imposed. It looks in whatever way it looks. It has the appearance it needs. Like kindness itself, it has no "form" other than itself. - Craig"
Foderskola betessläpp
Publicerat 2014-05-28 09:23:00 i
Allmänt
Nu är det betestider och många har redan släppt sina hästar på bete eller ska snart göra, då finns det mycket man bör tänka på så här kommer del 3 i foderskolan. Hipolyt har många bra mineralkomplement som man kan ge till hästar på bete som inte får i sig tillräckligt med mineraler. I år ska vi även prova deras mineral knoblizem, som innehåller vitlök och andra mineraler och vitaminer som ska vara mygg- och insekts avvisande. Värt att testa i alla fall när myggen har vaknat upp ur sina dvalor!
bilder
Publicerat 2014-05-21 14:38:00 i
Allmänt
Tog lite bilder när jag red Doris och några andra i förra veckan.. Ska kolla igenom alla när jag får lite mer tid (det är typ 1000 stycken) Så kommer det lite fler sen. Men hon börjar bli fin nu min lilla prinsessa! Galopp på stället i går nästan också, nu är det inte långt kvar tills vi börjar bli redo för hoppning igen! :D
Träningen har stor betydelse
Publicerat 2014-05-15 13:20:41 i
Allmänt
Jag är utbildad hästfysioterapuet och sadelutprovare. Det är jättespännande och kul att jobba med, men jag har kommit till en insikt...
Anledningen till att jag valde att utbilda mig till hästfysioterpuet var för att jag insåg att alla "problem" en häst kan ha behöver inte vara medicinskt. Hästar kan få muskelspänningar, skador mm som i långa loppet leder till att man måste uppsöka veterinär. Men när det då har gått så långt så att hästen kanske fått en inflammation i en led eller liknande så behandlar man bara själva symptomet. Jag vill hitta orsaken till hästens problem. Det är ingen lätt uppgift, men först när man gör det kan man på riktigt hjälpa hästen och få ett långsiktigare resultat.
All typ av behandling; massage, mikroström och laser är bra komplement för att snabbare hjälpa hästar som har någon form av problem. Det jag dock har märkt är att A och O är träningen av hästen. Det spelar ingen roll om man behandlar hästen varje vecka om inte träningen av den är bra. Med bra träning menar jag att hästen uppmuntras att bära sig i balans och för den en optimal form. Sen kan man hjälpa hästen att börja använda sin kropp rätt med hjälp av olika behandlingar för att få ett snabbare resultat. Exempelvis är hästar precis som vi människor höger och vänster "hänta", de kan dessutom vara så att det inte arbetar "korrekt" i hagen utan går med exempelvis all vikt på frambenen (vilka de flesta gör). Det viktiga är då att hjälpa hästen att börja använda sin kropp rätt, vilket man gör genom korrekt träning.
Man får alltid lära sig att sadeln ska passa hästen och att det är extremt viktigt. Jag håller absolut med, men det är fortfarande inte allt. Om ryttaren inte är balanserad och avslappnad kommer hästen fortfarande kunna få problem med exempelvis ryggen, det spelar då ingen roll om sadeln ligger perfekt.
Lika så om hästen inte är korrekt verkad eller skodd, kommer den inte heller kunna arbeta korrekt genom kroppen och riskerar då att få nedre hältor eller andra ojämnheter.
Det jag försöker säga kort och gott är att alla bitar hör ihop och den ena är inte viktigare än den andra.
Jag tog beslutet att lära mig så mycket som möjligt för att om jag ska hålla på med hästar, är det nödvändigt för mig att förstå alla bitar för att på bästa sätt kunna hjälpa mina djur till att må så bra som möjligt och prestera därefter.
Träningen är extremt viktig och då inte bara av hästen utan även av ryttaren och då menar jag inte att man måste gå på gym flera dagar i veckan, men måste träna upp sin balans, koordination och följsamhet!
Så sant som det var sagt!
Publicerat 2014-05-13 15:16:31 i
Allmänt
"We think too much and feel too little."
~Charlie Chaplin
Sitsen otroligt viktig!
Publicerat 2014-05-13 09:36:00 i
Allmänt
Älskar att fler börjar förstå vikten av en bra, avslappnad och följsam sits!
Jag har inte läst boken, men funderar kanske på att göra det! Det man dock alltid ska vara restriktiv mot är att sitsen inte får bli mekaniskt korrigerad, utan den måste på riktigt anpassa sig efter varje individ (och häst). En mekanisk sits gör att du spänner vissa muskler för att hamna "rätt", det leder till att du inte kan slappna av och kan känna/följa hästen ordentligt!
Fast det är super bra att fler börjar förstå hur viktig sitsen är. När sitsen börjar bli avslappnad och följsam kommer du kunna göra så mycket mer tillsammans med din häst på ett mycket mjukare sätt!
Det man heller inte får glömma är att det faktiskt finns hästar som är bättre lämpade för sitsträning än andra och att man behöver hjälp av någon som vet vad den håller på med! :)
Connect with the horse
Publicerat 2014-05-12 09:24:51 i
Allmänt
I helgen har Julia Felton varit hos oss och haft en kurs i "frihets dressyr". Julia är inspirerad av Carolyn Restnick som studerade vildhästars beteende för att på riktigt förstå hur hästar fungerar och kommunicerar. Det är viktigt att förstå och träna på sitt ledarskap med hästen för att få en bra relation med sin häst.
För mig är det extremt viktigt för jag tror att resultaten i ridningen hör ihop med hur bra relation man har med sin häst i vardagen. Hästen ska se dig som en trygg ledare värd att följa. Vill man ha långsiktiga resultat med sin häst måste man jobba på sin relation med hästen, vilket alltid startar i att man lär sig förstå hur hästar kommunicerar med varandra. Vi människor är extremt tänkande varelser som hela tiden vill göra saker. Hästar kan både göra något eller ingenting tillsammans. Det är grundsteget för att få en bra relation med sin häst. Att göra ingenting tillsammans. Det kan ni ju allesammans försöka göra och ni kommer inse att det inte är så lätt. ;)
Det har varit en jätte spännade och lärorik helg som fått mig mer inspirerad till att börja jobba med mina hästar i frihet. Jag träffade Julia för första gången för ett år sen, det va lika spännnade då, även om jag måste säga att jag förstår mer vikten av min energi, fokus och position för att påverka hästen.
Doris är min utmaning svårare häst får man ju leta efter! Även om våran relation och kontakt blivit otroligt mycket bättre på 1 år, så har vi fortfarande lång väg kvar! Men nu tänkte jag att jag ska jobba henne lika mycket i frihet från marken som jag arbetar henne från ryggen. Så två pass om dagen är vad som väntar henne nu ett tag fram över, Fast det ena är ju mest att bara umgås med henne! :)
( Bild: Carolyn Resnick. tagen från http://www.carolynresnickblog.com )
Foderskola
Publicerat 2014-05-09 06:48:53 i
Allmänt
För att hästen ska må så bra som möjligt är fodret extremt viktigt. Hästen måste få i sig en bra balans mellan grovfoder och mineral foder. Att överkonusmera kraftfoder är sällan bra, utan ett foder som täcker det behov som hästen behöver är jätteviktigt!
Vi har gett St. Hippolyts foder till våra hästar ganska länge nu, vi är även en av de återleverantörer som finns i Sverige. Det är jättekul att se att så många börjar få upp ögonen för detta foder! Det är verkligen ett super foder med många olika typer för att på bästa sätt verkligen passa den individuella individen. Det bästa är så klart att hästarna ÄLSKAR det plus att dom blir så himla fina av det!
Nu har Hipolyt startat ett sammarbete med en hoppryttare Elinjansson.se där hon publicerar en foderskola som skrivs av en av Hippolyts agronomer. Jag tycker den är bra och vill väldigt gärna sprida kunskapen om hur man ska tänka kring foder så här kommer första och andra inlägget.
Ice Cream the moviestar
Publicerat 2014-05-08 08:16:29 i
Allmänt
Länken till filmklippet dom gjorde om Ice och MIchelle! efter att hon rymt! :)
Hemma igen!
Publicerat 2014-05-07 07:38:00 i
Allmänt
Klockan 12 i natt fick jag sms av Michelle att dom var hemma! Ice Cream stog i boxen och åt. Stackarna det tog alltså en timma på vattnet från att dom hade fått in henne i transporten, vilket även det lät som ett projekt i sig! Tur att det är en snäll häst som inte är svår lastad! :)
Alla mår bra och förhoppningsvis ligger dom fortfarande och sover! :)
Eskilstunas nya lokal kändis! ;)
Publicerat 2014-05-06 22:18:06 i
Allmänt
Ice Cream är återfunnen!
Publicerat 2014-05-06 21:42:00 i
Allmänt
Så nu är den lilla ponnyn hittad!! Inte hemma igen men vi vet i alla fall vart hon är! :)
Ice Cream har alltså SIMMAT ut till en ö!! Ön består av sommarhus och det går inte att ta sig dit med bil, det är knappt att det finns någon strand, så hur hon tog sig upp är även det ett mysterium.
Som tur var hade personen som bor där glömt något och bestämade sig därför för att åka ut i dag ( annars hade vi antagligen inte hört något av ice cream förrän om 2 veckor!!) När hon kom dit med sin båt möttes hon av en glad gul lliten ponny som inte hade en skråma på kroppen!!
Jag lider verkligen med Michelle och hennes familj för den stress och oro lilla Ice Cream har skapat för dem (och oss), men jag är så otroligt tacksam för allt dom har gjort för att hitta henne!
Jag är även super tacksam över att så många har varit delaktiga och spridit min status från facebook och verkligen engagerat sig i att hitta vår lilla ponny!
Nu återstår bara ett problem.... Hur ponnyn ska fraktas tillbaka till fastlandet...
Dom har fått tag på en färja som dom kan köra upp bil och släp på, problemet är bara hur bilen och släpet ska komma upp på land och tillbaka på färjan igen... återstår att se, men jag hoppas verkligen att det går smidigt!
Jag tror Ice Cream kommer sova riktigt gott i natt. Även Michelle plus familj!!
Lite komiskt slut på en lite udda historia! Ibland undrar man verkligen hur hästar tänker?!
Kommer en artikel i Eskilstuna tidningen i morgon om Ice Creams lilla utflykt. Ska försöka få tag på den så publicerar jag den här! :)
FÖRSVUNNEN
Publicerat 2014-05-06 15:36:55 i
Allmänt
Ice Cream och Joy bor ju nu mera i Eskilstuna / Sundbyholm trakten hos en tjej för att tränas och tävlas. I går vid 16 tiden blev både Joy och Ice Cream skrämda av en asfalts bil. Joy hoppade in i en annan hage och Ice Cream försvann.
Ice Cream har nu varit bort i ca 24 h!! Vi hoppas verkligen på att hon ska bli återfunnen!
Ice Cream är en isabell färgad litet c ponny sto. En otroligt vänlig och snäll häst som älskar människor.
Vi håller fortfarande hoppet uppe och hoppas att hon finns någon stans där ute, vid liv. Kan vara så att någon har förbarmat sig över henne, men inte ringt polisen...
Det som är märkligt är att hon inte har gått tillbaka trots att Joy var kvar, med tanke på att de två i princip varit oskiljaktiga hela livet...
Hoppas på att hon kommer tillbaka snart!! Ber alla där ute hålla ögon och öron öppna för information om våran fina lilla ponny!
ANDAS, var här och nu och LYSSNA på hästen!
Publicerat 2014-05-04 21:35:21 i
Allmänt
Jag har länge försökt förklara tajming för mina elevr och hur man ska försöka tänka (eller inte tänka) och göra (eller snarare följa) för mina elever...
Det är ingen lätt uppgift.
I dag har jag varit ute och hjälpt en kompis med sin häst. En super fin häst som jag verkligen tror hon kommer ha mycket roligt med i framtiden! Men det är hemskt att se hur fina hästar kan bli så missförstådda. ALLA hästar är snälla, det är bara att man inte vet hur man ska kommunicera med dem. Eller snarare att man väljer att inte lyssna på vad de har att berätta. Eller kanske att man faktiskt inte vet eller har fått lära sig hur hästen kommunicerar. Det är bättre att ta det lugnt, lyssna på hästen och när den är redo kommer du märka det. Vårt största problem som människor är att vi har för bråttom och gör allt för fort. Tänk på att hästens hjärtslag är mycket långsammare (speciellt i skritt) vi måste andas, komma ner i varv och vara här och nu för att hästen ska uppleva oss som behaglig och vilja vara med oss.
Det här hittade jag som Craig precis har skrivit vilket var, tycker jag, en extremt bra förklaring på något jag har försökt förklara länge. -->
"Good dressage is simple. Simplicity is what horses understand best. Complexity is something that humans engage in but not horses.
Does it feel safe? Does it feel good? Is it easy? These are the simple questions horses ask and good dressage allows the horse to answer, "yes."
Making the horse is always an indication that the horse has not been properly prepared. All resistance is the loss of cadence.
When resistances arise, an increase in complexity or force may overcome the problem, but is never the right solution. Return to basic work instead and restore cadence.
Soft, gentle simple actions applied lightly allow the horse time to process and are the start of any aid. All aids, properly given, have their time and are in sync with movement.
Cadence is the simplest manifestation of movement. Both the aids and the movement manifest cadence. When the work is good, the horse's movement and the aids are in sync.
Every aid and movement has a start, a middle and an end. Cadence is the space between the start, middle and end and modifies or confirms movement.
Good dressage is simply synchronization of mind, body and feeling so the horse and human can say "yes" to those simple questions. Cadence is the vehicle for synchronization." - Craig Steven
Hjälperna
Publicerat 2014-05-01 20:59:00 i
Allmänt
"The aids act in 4 ways; they harmonize, energize, magnetize or block. They always bring a result; they communicate. Even when it appears that nothing has occurred energy is never lost. What is communicated is the result of training two minds; horse and human.
Four steps: 1.Connect. 2. Feel. 3. Direct 4.Release.
Step three is tricky in the sense that 2 things are possible at that point; the energy is either directed upward which is listening or downward which is asking. There is and must always be a balance between the upward and downward flow of energy.
The answer is liked, disliked or ignored. What determines which of the three answers one gets is determined by cadence, timing, focus and balance (mental, emotional and physical). These are the reactions which are possible and habits and training are what determines the result.
Without calm and/or in the presence of aggression, confusion and fear are what are communicated. Confidence arises from gentleness and kindness and it lets the horse go beyond any hesitation and builds trust. Trust is what enable the horse and human to step beyond their neurotic patterns. This is what good dressage communicates. - Craig"
Tänk på det! :)